Film

Alexander Kluge

Met nagesprek door Prof. Stéphane Symons en Prof. Bart Philipsen

Alexander Kluge (°1932, Halberstadt) is een Duits schrijver van non-fictie en fictie en een toonaangevend filmmaker en publiek intellectueel. Hij zette zijn eerste stappen in de filmwereld als medewerker van Fritz Lang (Der Tiger von Eschnapur (1959)) en groeide vervolgens uit tot één van de meest prominente vertegenwoordigers van de Nieuwe Duitse Cinema in de jaren ’60. Samen met Rainer Werner Fassbinder, Edgar Reitz en Volker Schlöndorff maakte hij in 1978 Deutschland im Herbst, over de terreuraanslagen tijdens de jaren ‘70. Vanaf de jaren ’80 ging Kluge werk voor televisie maken, gaande van documentaires over onder meer de Duitse geschiedenis en interviews met wetenschappers, auteurs en filosofen, tot experimentele persiflages van historische figuren als Adolf Hitler. Tot meer recent werk van Kluge behoren video-installaties voor een museale context.

Een constante in het film- en videowerk van Kluge is een vernieuwend gebruik van taal, tekst en montage. Het wordt gemotiveerd vanuit het verlangen naar een alternatieve publieke ruimte waarin ook het bestaan van de werkende mens zichtbaar wordt gemaakt. Een rode draad in zowel zijn theoretische reflecties als zijn film-en videowerk is de gedachte dat “de mens in wezen niet geïnteresseerd is in realiteit” en dat net de creatie van fictie en “tegengeschiedenissen” een ultieme vorm van politiek verzet inhoudt.

Tijdens de avond in STUK wordt Kluges werk geïntroduceerd door Stéphane Symons en Bart Philipsen, gevolgd door een screening van Der Angriff der Gegenwart auf die übrige Zeit


De vertoning wordt door STUK en Courtisane georganiseerd, i.s.m het Lieven Gevaert Centre, het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (KU Leuven), de Onderzoeksgroep Duitse Literatuur, Faculteit Letteren (KU Leuven) en het Goethe-Institut.

wo 19 dec 2018 20:00
wo 19 dec 2018 20:00

Locatie

Cinema ZED STUK

Prijs

€8,5 basis
€7 reductie
€3 studenten (ihkv lesopdracht)

Bijkomende info

Film Der Angriff der Gegenwart auf die übrige Zeit
Engelse ondertiteling

Lezing Nederlands