Film

An evening with Mike Dibb

In aanwezigheid van en in conversatie met Mike Dibb.

Mike Dibb (°1940, Leeds) is een van de grote documentairemakers uit het VK, die vooral bekend is omwille van de baanbrekende televisiereeks Ways of Seeing (1972). Samen met auteur John Berger creëerde Dibb een vernieuwende beeldtaal en collagestructuur, die een verfrissende en kritische kijk biedt op de Westerse kunst en beeldcultuur. Tijdens zijn lange carrière voor de BBC en later ook Channel 4 kreeg Dibb in de jaren 1980 en '90 uitzonderlijk veel creatieve vrijheid om zijn passies te exploreren. Dat resulteerde in een indrukwekkend oeuvre van films en documentaire reeksen over muziek (Miles Davis, Keith Jarrett, Barbara Johnson), literatuur (Lorca, Don Quixote en Don Juan, Elmore Leonard), intellectuelen (Raymond Williams, Studs Terkl, Edward Said) en beeldende kunst (met reeksen over tekenen, kunst en psychoanalyse en Dali).

Of het nu gaat om auteurs, oeuvres of om langere reeksen over ideeën, zoals spel, tijd, of tekenen, Dibb benadert zijn onderwerpen steeds vanuit dialoog en collage. Hij blijft daarbij zelf op de achtergrond, zodat de uiteenlopende stemmen die hij opzoekt zelf hun verhaal kunnen vertellen. Een aantal lange conversaties met intellectuelen zoals Stuart Hall, Edward Said en Roger Deakin capteren de magie van conversatie in zijn meest zuivere vorm. In zijn meest recente film, Painted with my Hair, gaat Dibb op zoek naar de overlevingsstrategie van een Amerikaanse gevangene, Donny Johnson, die reeds 25 jaar opgesloten zit, het grootste deel in isolatie. Beroofd van alles, vindt Johnson een uitweg in schilderen, met kleuren die hij destilleert uit M&Ms en penselen gemaakt van zijn eigen haar.

Tijdens het gesprek in STUK doorlopen we Dibbs carrière aan de hand van fragmenten.
Om 20:00 volgt de première van zijn laatste film Painted with my Hair.


De vertoning wordt door STUK en Courtisane georganiseerd, i.s.m het Lieven Gevaert Centre, het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (KU Leuven) en de Onderzoeksgroep Algemene Literatuurwetenschap en Culturele Studies, Fac, Letteren (KU Leuven).

wo 10 okt 2018 17:00

Prijs

€8,5 basis
€7 reductie

Bijkomende info

17:00 - gesprek met Mike Dibb
20:00 - screening Painted with my Hair