Expo

Artefact 2019 : Parallel Crossings

Met werk van: Ismaïl Bahri, Jim Campbell, Lygia Clark, Dušica Dražić, Alia Syed, Jorge Macchi, Renata Lucas, Tony Cruz Pabón, Christoph Fink, Marjolijn Dijkman, Maria Thereza Alves, Migrant Journal, Kiluanji Kia Henda, Luke Fowler, Sven Augustijnen

walk during a few moments very consciously in a certain direction;
simultaniously an infinite number
of living creatures in the universe
are moving in an infinite number of directions.

– stanley brouwn in Art & Project Bulletin 11, 1969

Installation shots © Kristof Vrancken

Op 21 februari 2019 start de nieuwe editie van Artefact, een tentoonstelling en festival waarin hedendaagse kunst, actualiteit en maatschappelijke uitdagingen centraal staan. Parallel Crossings neemt bovenstaande korte tekst van de in 2017 overleden kunstenaar stanley brouwn als vertrek- en knooppunt. brouwn ontplooide in zijn oeuvre een verhouding tot de wereld, een verhouding die hij constant herkwalificeerde door de beweging van het wandelen en het gebruik van afmetingen, afstanden en verplaatsingen.

Mensen, natuur, geld, data, goederen ... alles rondom ons, heel dichtbij en eindeloos veraf, is steeds in beweging. De kunstenaars in deze tentoonstelling staan doorgaans niet in het centrum van de brandende actualiteit. Ze bewegen zich stil en ontrafelen de diepe aard van de mens als bewegend wezen. Via feitelijke of imaginaire verplaatsingen in tijd en ruimte krijgen werelden hun steeds veranderlijke vorm.

Parallel Crossings wil een ontmoetingsruimte zijn waar bewegingen samenkomen, elkaar doorkruisen of bijna aanraken. De tentoonstelling opent met Foyer waarin Ismaïl Bahri in Tunis experimenteert met een wit blad papier dat hij voor de lens van zijn camera plaatst. Onverwachts en subtiel vullen stemmen van passanten die met de kunstenaar in gesprek gaan deze neutrale ruimte met poëtische en politieke lagen en stroomt de wereld binnen.

De expo eindigt met Le Réduit van Sven Augustijnen. Tijdens zijn onderzoek naar de koloniale geschiedenis in Congo vond hij plannen van de Belgische overheid voor het bouwen van een regeringsstad in de rijke mijnenregio van Katanga. Deze stad zou bij externe Sovjetdreiging als toevluchtsoord dienen. Tot Augustijnen deze documenten ontdekte, hadden ze het archief nooit verlaten en werden ze nog nooit bestudeerd.

Daartussenin creëren onder andere Renata Lucas, Lygia Clark, Christoph Fink en Marjolijn Dijkman nieuwe paden en landschappen. Tony Cruz Pabón zal proberen de afstand die hij aflegde van Puerto Rico naar Leuven te tekenen in een nieuwe Distance Drawing. Alia Syed, Dušica Dražić en Luke Fowler raken gevoelens van ontheemding aan. Fowler verliest binnenkort zijn Europese burgerschap door de Brexit. In zijn portret van twee volledig gefortificeerde steden (Berwick-upon-Tweed en Pamplona) worden anachronistische bouwwerken symbolen voor hedendaagse ontwikkelingen.

En in het hart van de tentoonstelling ligt een belofte: de belofte van een tuin. Die wordt binnenkort aangelegd en zal openbloeien in de lente en zomer aan de Vaartkom in Leuven. Maria Thereza Alves doet met Seeds of Change sinds 1999 onderzoek naar zaden die via de in de scheepvaart gebruikte ballast verschillende internationale havens bereiken. Hoewel deze zaden soms afgestorven lijken, zijn ze vaak levend en kunnen ze decennia- of eeuwenlang sluimeren in bepaalde grondlagen om ooit open te bloeien in een complex en historisch schouwspel van planten en bloemen.

We nodigen je uit om zelf een weg uit te stippelen doorheen de expo of met een avond uit het Sound programma, een lezing, performance of filmvoorstelling.

Meer informatie over het hele Artefact programma kan je vinden op artefact-festival.be



RONDLEIDINGEN

Zoals steeds gidsen we je ook dit jaar graag opnieuw rond. Rondleidingen in het ENG en NED en familierondleidingen starten op vaste tijdstippen. Gratis, maar inschrijven is verplicht:

Nederlands

Engels

Familierondleidingen



Een aanvraag voor een groepsrondleiding (vanaf 10 personen) kan via dit formulier:

Nederlands

Engels

Of je nu overdag komt met je school of organisatie, of je liever een afterwork-rondleiding met je collega’s volgt, wij proberen een rondleiding op maat te organiseren. Wil je er graag een extraatje aan toevoegen en er bijvoorbeeld iets feestelijks van maken met een receptie, kan dat ook. Vermeld dit specifiek bij je inschrijving. Voor alle bijkomende vragen kan je terecht bij Liesbeth van Grinsven op rondleiding@stuk.be.

Credits

met de steun van: de Vlaamse Overheid, Stad Leuven & KU Leuven (Kunst & Wetenschap)
do 21 feb 2019 19:30 - zo 10 mrt 2019

Locatie

STUK

Bijkomende info

21 FEB → 10 MAA 19
WO-ZA: 14:00 → 22:00
ZO-DI: 14:00 → 19:00

GRATIS

OPENING
DO 21 FEB 19, 19:30

CURATOR
PIETER-PAUL MORTIER
KAREN VERSCHOOREN