Expo

ARTEFACT 2021: WIRED FOR EMPATHY

CURATOR: Karen Verschooren

Het bezoek van de tentoonstelling is gratis, maar ticketreservatie is verplicht via deze link of de button hieronder.
Neem je liever deel aan 1 van de (gratis) rondleidingen? Reserveer dan je plaats via de Rondleidingenpagina.
LET OP: elke bezoeker vanaf 3 jaar heeft een ticket nodig.

Artefact is een tentoonstelling en festival waarin hedendaagse kunst, actualiteit en maatschappelijke uitdagingen centraal staan.

Recente ontwikkelingen in de biologie en neurowetenschappen zijn het erover eens: we zijn als mensen uitzonderlijk goed uitgerust om als empathische wezens door het leven te gaan. Toch lijken meer en meer stemmen te spreken over een ware empathie-crisis, een breed gebrek aan empathie in onze samenleving. Wired for Empathy gaat aan de hand van kunstwerken van +/- 20 internationale kunstenaars op zoek naar de betekenis en rol van empathie vandaag.

Wat is empathie? Wie mag een ander aanspreken op zijn/haar empathisch vermogen en wat zegt dat over onze huidige machtsrelaties? Welke ontwikkelingen in de samenleving ondermijnen, of stimuleren ons empathisch vermogen? Kunnen we dit vermogen oefenen? En is empathie voorbehouden tot mens-mens relaties of kunnen het uitbreiden om alle levende wezens te omvatten?
De kunstenaars en hun werken in deze tentoonstelling spreken je aan en dagen je uit om het perspectief van de ander te begrijpen en hun emoties te delen. Ze hanteren verschillende strategieën; van taal en beeld tot de creatie van participatieve of immersieve situaties. Ze spreken zo elk op hun manier over aandacht, zorg, openheid, en het herstellen van het sociaal weefsel.

Met werk van o.a. Anouk De Clercq, Khaled Barakeh, Helen Cammock, Daria Martin, Claudia Fontes, Charline Tyberghein, Elliott Erwitt, Tom Callemin, Ben Thorp Brown, Eva Koťátková, Suzanne Lacy, Alexandra Leyre Mein, Francesca Grilli, Ugo Rondinone en Peter Aers.

Artefact is meer dan een tentoonstelling. In een uitgebreid Artefact Sound- en Festivalprogramma kan je via concerten, film, performance, podcasts, lezingen, workshops en een boeiende audiowandeling door de straten van Leuven op een andere manier in het thema duiken. Meer informatie over het hele Artefact programma vind je op artefact-festival.be.

MET DE STEUN VAN DE VLAAMSE OVERHEID, STAD LEUVEN & KU LEUVEN (KUNST & WETENSCHAP)

do 10 jun 2021 19:30 - zo 27 jun 2021 19:00

Locatie

STUK

Bijkomende info

OPENINGSUREN EXPO

10 JUNI - 27 JUNI 2021
WO-ZA: 14:00 → 22:00
ZO-DI: 14:00 → 19:00

GRATIS met verplichte reservatie

Alle info over de rondleidingen vind je hier.