Swans at Le National, 27 september 2023 © Susan Moss
Geluid   /   Concert

Artefact Sound 2024: Swans / Maria W Horn - UITVERKOCHT

STUK i.s.m. Orange Factory

In het kader van Artefact Sound 2024

De iconische groep rond Michael Gira komt naar Leuven met zijn zestiende album en nodigt de Zweedse componist Maria W Horn uit als special guest. Twee avonden met compromisloze muziek in een intieme setting.

PROGRAMMA

Zaterdag 10.02 - SHOW 1 (uitverkocht)

19:45 deuren Soetezaal
20:00: Maria W Horn
20:30: pauze
21:00: Swans
+- 23:50: einde

Zondag 11.02 - SHOW 2 (uitverkocht)

18:45 deuren Soetezaal
19:00: Maria W Horn
19:30: pauze
20:00: Swans
+- 22:50: einde

+ dj Cosmic Masseur (STUKcafé)

PRAKTISCH

➤ STUK Soetezaal - Naamsestraat 96, Leuven
➤ Zittend concert, de deuren blijven open.
➤ Geen drank in de Soetezaal. STUKcafé is open een drankje vóór en na de shows.
➤ Waarschuwing: dit concert bevat zeer luide passages! Bescherm je oren, breng oordoppen mee of neem oordoppen die STUK voorziet.

COMBI-RONDLEIDING

Zaterdag kan je de concertavond combineren met een gratis rondleiding door de Artefact-expo! Tijdens een speciale combi-rondleiding leidt een gids je op een uurtje door de expo, zodat je netjes op tijd bent voor de start van de concerten. De rondleiding start om 18:30, inschrijven kan via de button hieronder!

• MARIA W HORN

De Zweedse componist Maria W Horn onderzoekt de spectrale eigenschappen van geluid. In haar composities hoor je een waaier aan instrumenten, van analoge synths, strijkers en kerkorgels tot koren en verschillende vormen van kamermuziek. Ze combineert vaak digitale geluiden met akoestische instrumenten of field recordings. Zo schept ze donkere, verschroeiende geluidsmonolieten waarin extremen elkaar raken.

Haar debuutplaat Kontrapoetik (2018) is een historisch onderzoek naar de schijnbaar serene maar onrustige geschiedenis van de Noord-Zweedse regio Ångermanland, waar ze opgroeide. Dies Irae (2021) vloeide voort uit de resonerende frequenties van een lege machinehal in het mijngebied Bergslagen, en op Vita Duvans Lament (2020) graaft ze dieper in het verhaal van wat vroeger de enige panoptische gevangenis van Zweden was. Recent creëerde ze in opdracht van STUK i.k.v. Ocean Of Sound een compositie voor 4DSOUND en twee zangers. Naast haar artistieke praktijk is ze ook mede-oprichter van het Zweedse platen label XKatedral.

• SWANS

Zanger, componist en multi-instrumentalist Michael Gira richtte in 1982 de band Swans op. Als product van de New Yorkse no wave-scene stond de band al snel berucht om hun brutale live shows, luide volume en extreme beeldspraak van Gira’s teksten. Ze bleven altijd in ontwikkeling en bulderden over genres als avant garde noise, post-punk, industrial en post-rock. Na elf albums en vijftien jaar onophoudelijk toeren ging de band in 1997 uit elkaar, terwijl Gira Angels of Light oprichtte en zich concentreerde op zijn label, Young God Records. In 2010 begon een nieuw hoofdstuk: de band hervormde, brachten zes bombastische albums uit en toerden opnieuw de wereld rond. De huidige live line-up bestaat uit Michael Gira (stem en akoestische gitaar), Kristof Hahn (lap steel, loops), Larry Mullins (keyboards en drum), Phil Puleo (drum, melodica, dulcimer), Dana Schechter (lap steel, loops, basgitaar) and Christopher Pravdica (basgitaar, loops, synthesizer).

• ORANGE FACTORY

Concertorganisator Orange Factory, sinds 1997 actief in de Leuvense underground, serveert stevige rockmuziek op het scherp van de snee, van stoner tot prog-jazz en van psychedelische rock tot ambient doom metal. Bij voorkeur met groepen die genres overstijgen.

#AF24

Artefact Sound 2024 ‘At the still point of the turning world’
8.02 → 25.02
STUK - House for Dance, Image & Sound

za 10 feb 2024 20:00
zo 11 feb 2024 19:00

Locatie

STUK Soetezaal

Prijs

€30 (basis)
€26 (reductie)

Tags

artefact