Geluid   /   Concert   /   Film

Artefact Sound: Ghost Tropic (film) + live soundtrack by Brecht Ameel / Maika Garnica & Ans Mertens

Magisch filmportret van Brussel by night met live begeleiding van gitarist Brecht Ameel, naast verstilde klankvideo van Maika Garnica en Ans Mertens.

I.s.m. Fonk

PRAKTISCH

20:00 doors
20:15 Maika Garnica & Ans Mertens - Interlude (10’)
20:30 Filmconcert: Ghost Tropic + live soundtrack by Brecht Ameel (85’)
22:00 end

Zittend concert met gesloten deuren. Kom op tijd, laatkomers worden niet binnengelaten.

Geen drank in de zaal. STUKcafé is open.

DEZE AVOND IS UITVERKOCHT.

GHOST TROPIC

De 59-jarige Khadija keert na een lange werkdag als poetsvrouw terug naar huis met de laatste metro. De vermoeidheid eist haar tol en Khadija valt in slaap waardoor ze haar gewoonlijke afstaphalte mist. Nu moet ze vanaf de eindhalte op eigen houtje thuis geraken. Een nachtelijke tocht die haar geleidelijk aan een andere kant van Brussel toont.

Ghost Tropic is de derde speelfilm van Bas Devos. De film volgde amper een jaar na het benauwende stadsportret Hellhole, waarin Devos de nasleep van de traumatische aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel in beeld bracht. Waarom kwam Ghost Tropic er zo snel? "Sommigen hadden na het bekijken van Hellhole een verkeerd en negatief beeld van Brussel. Ik besefte dat ik de vragen die ik opwierp, niet had beantwoord”, bekende hij tijdens Cannes 2019.

In Ghost Tropic wordt het nachtelijke, magisch belichte Brussel een intimistisch dromenland, met schoonheid op zelfs de meest donkere plekjes. Een warme stadssymfonie die de menselijke kant van onze grootstad toont en hiermee niet alleen Brussel, maar ook de kijker een warm hart onder de riem steekt.

De soundtrack van gitarist en componist Brecht Ameel is minstens zo mooi als de film zelf. Zijn breekbare en verstilde composities voor resonator guitar resoneren prachtig met het magische nachtportret dat Ghost Tropic is. Het album Ghost Tropic verscheen begin 2020 bij het label Hands in the Dark.

Fictiefilm / 2019 / duur: 1:25 / België / regie: Bas Devos / Cast: Saadia Bentaïeb, Nora Dari, Maaike Neuville, e.a. / Dialogen: Frans, Nederlands / Ondertiteling: Nederlands

MAIKA GARNICA & ANS MERTENS - INTERLUDE

“Resonantie is de schaduw van geluid,” die gedachte ging door het hoofd van kunstenaar Maika Garnica bij een bezoek aan het Woonzorgcentrum Immaculata in Edegem. Zoals een schaduw veroorzaakt wordt door licht, zo ontstaat resonantie bij het maken van geluid. Na een een slag op de trommel of het vallen van een glas, trilt het geluid verder en deint het uit. Garnica nam filmmaker Ans Mertens onder de arm en samen ondervonden ze dat resonantie ook een maatschappelijke betekenis kan hebben: hoe resoneren de levens van een oudere generatie in de samenleving en bij een jonge generatie? Hoe kunnen we de resonantie verbeelden van een leven dat weldra schaduw wordt en als een lichte trilling in haar omgeving nazindert? Het resultaat is een korte, verstilde klankvideo waarin de keramische klankobjecten van Garnica centraal staan, hun vormen, schaduwen en klanken.

Credits
Film by Maika Garnica & Ans Mertens
Image Ans Mertens
Instruments & Music Maika Garnica
Sound Design Maika Garnica & Adriaan Severins
Sound Recording & Postproduction Adriaan Severins
Commissioned by Museum E!

COMBINEER DIT MET

Velma Spell - Constellation Audio Walk (ongoing, start STUK gevel Naamsestraat)

Podcast: SAMENKLANK - Over Muziek & Menselijkheid (Het Audio Atelier)

Persreacties op Ghost Tropic

"Het verhaal is krachtig in zijn eenvoud. De film is een groots artistiek gebaar dat ontroert in al zijn kwetsbaarheid." ★★★★ - De Standaard

"Ook al speelt Ghost Tropic zich grotendeels af in de koude, nachtelijke straten, nooit eerder portretteerde Bas Devos die thuis zo warmhartig." ★★★★ - Filmmagie

"In ‘Ghost Tropic’ is het aangenaam verdwalen." ★★★★ - De Morgen

“Ghost Tropic is een nocturne die dienst kan doen als een warme soeplepel op koude winterdagen.” ★★★★ - Focus Knack

"Een film die gloeit ondanks de winterkou." ★★★★ - Bruzz

“Een dialoogarme maar beeldrijke arthouseparel.” - Filmfest Gent

"A stunning little gem."- The Hollywood Reporter

di 22 jun 2021 20:00

Locatie

Cinema ZED STUK

Prijs

UITVERKOCHT

Tags

artefact