Film
Daan Veldhuizen

Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice

Wanneer backpackers arriveren in een klein dorp in het diepe binnenland van Laos, blijkt hun komst een splijtzwam voor de plaatselijke bevolking en met name voor de relatie tussen twee jeugdvrienden. Een complex East-meets-West-verhaal, verteld in een even rijke als confronterende filmtaal.

“Prachtig geschoten, zeer relevante documentaire over de gevolgen van globalisme” ****

Het Parool

“Oogstrelende beelden” ****

De Telegraaf

“Fascinerende documentaire… vol nieuwsgierigheid [en met] oog voor zinnelijke schoonheid” ****

De Volkskrant

Commentaar:

Ondanks het thema van de ontwrichtende impact van toerisme is Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice geen film over goed versus kwaad. De backpackers zijn op zich immers niet uit op ontwrichting en de dorpsbewoners zelf spelen een grote rol door hun eigen dromen van meer welvaart en luxe. De film veroordeelt dan ook niet, maar kaart de culture clash wel aan in niet mis te verstane beelden en scènes. De taal waarin dat gebeurt, is de cinéma vérité voorbij. Daan Veldhuizen bouwt situaties zodanig op dat het eerder ervaringen dan registraties worden. Het unieke aan Banana Pancakes is dat dit ook opgaat voor de centrale thematiek van de film. Je voelt de ongemakkelijkheid die ontstaat als toeristen het dorp penetreren. Ongetwijfeld met goede bedoelingen, maar zó herkenbaar en gênant dat het plaatsvervangende schaamte oplevert.

Credits

documentaire | 2015 | 1:33 | regie daan veldhuizen | nederland | gesproken taal laotiaans, nederlands, engels | ondertiteling nederlands
do 17 sep 2015 22:30
za 19 sep 2015 17:30
ma 21 sep 2015 20:00

Locatie

Cinema ZED STUK

Prijs

€ 7,50 basis
€ 6,00 reductie