K.118 – Kopfbau Halle 118 in Winterthur _ © Martin Zeller
Lezing

Baubüro in situ / Zirkular (CH) — nieuwe locatie

Door de verbouwingen in STUK verhuist deze lezing naar een nieuwe locatie: College De Valk, aula Zeger van Hee, DV1 91.56. Datum en startuur blijven ongewijzigd, tickets blijven uiteraard geldig.

“Catch of the day” – Building with the existing

– reflectie door BC architects

In 1998 richtte Barbara Buser samen met Eric Honegger het architectenbureau baubüro mitte op - later omgedoopt tot baüburo in situ. Vandaag bestaat het bureau uit 60 medewerkers verspreid over kantoren in Basel en Zürich. Baüburo in situ vertrekt vanuit herbruik en transformatie van bestaande elementen. Uit eerbied voor de schoonheid van wat er is zetten ze in op circulair gebruik van elementen die al in omloop zijn. ‘Ontwerpen met ‘geredde’ bouwmaterialen legt geen limieten op aan creativiteit’, stelt Buser.

De inzet van baüburo in situ gaat van circulair materiaalgebruik tot het hergebruik van historische gebouwen. Voortbouwend op de geschiedenis worden deze bestaande gebouwen zorgvuldig aangepast aan huidig en toekomstig gebruik. Baüburo in situ integreert het gegeven van constante verandering en transformatie in het architectuurprogramma, bijvoorbeeld door het aanbieden van modulaire units.

Zirkular is opgericht in het najaar van 2020, ontstaan ​​vanuit het baubüro in situ. In het verlengde van de visie van het architectenbureau ondersteunt Zirkular projecten bij de ontwikkeling en implementatie van het circulaire bouwproces, in zowel nieuwbouw als renovatie. Zirkular ondersteunt deze circulaire visie in de praktijk, enerzijds door via een digitaal platform geschikte bestaande componenten en materialen te zoeken en aan te schaffen. Anderzijds ontwikkelen ze gedetailleerde oplossingen volgens het principe: ‘design for disassembly’. Dit is een ontwerpproces waarbij rekening wordt gehouden met latere demontage en hergebruik van zoveel mogelijk componenten. Ze begeleiden bovendien opdrachtgevers en ontwikkelaars bij het opmaken van een aangepast bouwproces.

In deze lezing lichten ze hun ontwerpmethode toe aan de hand van gerealiseerde projecten en tonen ze hoe het ‘circulaire bouwen’ naar een hoger niveau kan getild worden.

Reflectie door BC architects | BC architects is een Brussels architectuur- en studiebureau gespecialiseerd in leem en circulariteit in de bouw. BC architects zet grondverzet van stadswerven om in circulaire, gezonde, lokale en CO2-neutrale bouwmaterialen, zoals leemstenen, leempleisters, en stampleem. Daarnaast bieden ze advies, workshops en beroepsopleidingen.

K.118 – Kopfbau Halle 118 in Winterthur _ © Martin Zeller

AUDITORIUM 22/23 – RESIDU/RESIDUEREN
Lezingenreeks architectuur, stedenbouw en design
Curator: RE-ST architecten

Kunnen we ontwerpen met datgene dat reeds gebruikt werd? Kunnen we vermijden dingen weg te gooien die nog waardevol zijn? Kunnen we herdenken wat we waarde geven?
Kunnen we herstellen wat fysiek en/of mentaal vervallen is? Kunnen we bepalen wat het tegenovergestelde van afval is? Kunnen we tevreden zijn met het genoeg? Kunnen we ervan uitgaan dat alles eindig is? Kunnen we door langer terug te kijken, verder vooruit zien?

WAAR
26.10 @ Hal 5 Locomotievenpad Leuven / 16.11 @ College De Valk Aula Zeger Van Hee Tiensestraat 41 Leuven / andere lezingen @ STUK Naamsestraat 96 Leuven

TICKETS
ticket@stuk.be
| 016 320 320

TARIEVEN
€ 9 | STUK lidmaatschapskaart € 7 | student € 5 | S&A leden gratis > leden kunnen hun ticket aanvragen per mail via ticket@stuk.be

PARTNERS
STUK, KU Leuven dep. architectuur, Existenz |STEUN VAN Stad Leuven, Vlaamse Overheid | SPONSORING FEBELCEM, Vandersanden Group, Media A+ Architecture in Belgium | GRAFISCH ONTWERP Buro Bertus

wo 3 mei 2023 20:00

Locatie

College De Valk Aula Zeger Van Hee
  • Tiensestraat 41
  • 3000 Leuven

Prijs

€ 9 basis
€ 7 STUKkaart
€ 5 student
gratis S&A leden

Taal

Engels