Expo
Helen Cammock

Beneath the surface of skin

De Britse kunstenares Helen Cammock, een van de winnaars van de Turner Prize 2019, verweeft autobiografie met scherpzinnige sociopolitieke observatie in haar eerste solotentoonstelling in België.

In Beneath the surface of Skin presenteert de 2019 Turner prize-winnares Helen Cammock twee recente verzamelingen werk: Che si può fare verkent de kracht van de klaagzang - in het bijzonder de klaagzang van vrouwen en hoe ze kunnen fungeren als uiting van overleving, veerkracht en hoop. Het werk werd gecreëerd op basis van liederen, verhalen en getuigenissen die Cammock verzamelde van performers, activisten, kunstenaars, politici, historici, migranten en vluchtelingen tijdens een zes maanden durende reis door Italië. Het resultaat is een transhistorische, internationale, eigentijdse klaagzang, uitgesproken door vrouwen doorheen tijd en ruimte. In haar solotentoonstelling in STUK wordt het werk opgevolgd door het betoverende audiovisuele essay They Call it Idlewild. Het zachte ritme van de beelden ondersteunt de stem van Cammock die mijmert over het begrip 'nietsdoen', de politiek van luiheid, en doelloosheid als een vorm van voorrecht. Bij de ingang en op de binnenplaats van STUK staan twee billboards die elk een vraag stellen. Ze omkaderen They Call it Idlewild, en bij uitbreiding de hele tentoonstelling, waarin Cammock eens te meer blijk geeft van haar bijzondere vermogen om complexe gedachten te condenseren in momenten van scherpe helderheid.

© Thierry Bal Courtesy Collezione Maramotti

Ter gelegenheid van de opening van haar solotentoonstelling zal Helen Cammock om 19:30 Shouting in Whispers opvoeren op het STUK Binnenplein.

De performance Shouting in Whispers verweeft zang en zelfgeschreven teksten en verkent individuele en collectieve momenten. Het stelt vragen over hoe we onszelf plaatsen ten opzichte van anderen, en wat we doen en voelen als we hiermee geconfronteerd worden als uitdaging en crisis.

Locatie

STUK Expozaal

donderdag

18:00 - 23:00 (doorlopend)

vrijdag

18:00 - 23:00 (doorlopend)