Bast T09 2017 Toulouse © Bast
Lezing
BAST (FR)

c10

Bureau Architectures Sans Titre. Een losse samenwerking tussen vier architecten. Met de naam van het bureau proberen ze bewust een eigen identiteit te vermijden. Deze anonieme aanpak laat hen toe een doortastende onderzoekshouding aan te nemen en lustig te experimenteren met de verschillende potenties van elk project. De individualiteit van elke vennoot of medewerker van het bureau wordt uitgewist ten gunste van het collectieve werk. Deze aanpak lijkt te werken. Ondanks het opzettelijke gebrek aan auteurschap, heeft elk project een eigen karakter. Het bureau streeft geen formele a priori na en er is geen vastgelegde ontwerpmethodiek in hun praktijk. Maar hun scherpe attitude zorgt voor een afgetekende lijn in de projecten.

Wat sterk naar voren komt is de manier waarop BAST omgaat met materialen. Het is de fascinatie voor het bouwen zelf, voor de werf die de liefde voor materialen voortbrengt. Hun oeuvre staat bol van vernuftige oplossingen. Ze enten lichte structuren aan stenen huizen, ze vinden details uit bij de vleet, hebben geen schrik van onconventionele of goedkope materialen. Ze assembleren een project als het ware uit een grote catalogus met bouwelementen. De geest van Lacaton en Vasal is nooit ver weg en ook Jean Prouvé spookt blijkbaar rond in Toulouse.

De eerste opdracht die door BAST wordt afgerond, is de co-working space waar ze zelf werken. De B uit BAST staat voor deze plek, die het werk van de vier vennoten centraliseert. Het bureau heeft als het ware zichzelf geschapen. De bouwstenen van hun architectuur zijn hier in de kiem aanwezig. Wat lijkt op een oude garagebox wordt in een vingerknip omgebouwd tot een werkruimte door middel van een emmer witte verf, een simpele tafel en een akoestisch plafond. Als pièce de résistence wordt de TL-verlichting op de zijkant van de kabelgoten geschroefd om de ruimte indirect te verlichten, de kabelgoten doen nog dubbel dienst als gordijnrail.

De pragmatiek is soms zo sterk aanwezig dat het wel eens lijkt of er een aannemer of ingenieur aan het werk is geweest. Maar de zuivere esthetiek die van de projecten uitgaat is van die aard dat de hand van de architect blootgelegd wordt.

BAST is een architectuurbureau uit Toulouse, opgericht door Laurent Didier en Mathieu Le Ny in 2013. Zij zijn vervoegd door Jean-Babtiste Froit en Louis Leger in 2016.

ARCHITECTUUR & MATERIE

De materie van architectuur omvat niet enkel het pragmatische denkbeeld van architectuur, maar doelt op de meerwaarde die in het gebouwde gecreëerd en voelbaar wordt. De Auditorium 18/19 lezingenreeks geeft een spectrum weer van architectuur en materie: ‘het gebouwde’ als een fysische materialiteit, ‘het niet—gebouwde’ als ruimte, leegte, licht en tijd, en ‘het poëtische, het metafysische’ op zoek naar de essentie van architectuur. Zeven geselecteerde sprekers brengen samen een breed verhaal.


CURATOREN: Lukas Versteele, Miep Linssen, Ruben Hoet / PARTNERS: STUK Kunstencentrum, KU Leuven dep. architectuur, Existenz / STEUN VAN: stad Leuven, Vlaamse Overheid / SPONSORING: Febelcem, ASSA ABLOY Entrance Systems, Vandersanden Group, A+ Architecture in Belgium

do 2 mei 2019 20:00

Locatie

STUK Auditorium

Prijs

Losse tickets
€ 9 basis
€ 7 STUKkaart
€ 5 student

Abonnementen
€ 50 basis
€ 40 STUKkaart
€ 20 student

GRATIS voor leden S&A

Taal

Engels & Frans

Bijkomende info

Abonnementen: klik hier