© Johannes Langkamp. Pleased To Meet You (L), 2022. Courtesy of the artist
Expo
Johannes Langkamp

CONTINUOUS (LOCO)MOTION

In mijn werk speel ik met en verwonder ik me over mijn eigen perceptie en perspectief. Kleine alledaagse momenten veranderen in speels onderzoek als ik mezelf afvraag 'wat gebeurt er als...'. Wat gebeurt er als ik een vel papier van een gebouw laat vallen? Of als ik een spuitende spuitbus over de vloer rol? Wat zou er gebeuren als ik een houten bank met 1000 wielen maak? (...) Het is een kort moment van vragen stellen, gevolgd door een lang proces van materiaalexperimenten.

Duits kunstenaar Johannes Langkamp is een maker met de speelse blik van een onderzoeker. Zijn sculpturen doen je de ruimte op een andere manier ervaren en stellen tegelijkertijd je kijkervaring in vraag. Verspreid in de verschillende onthaal- en tussenruimtes van STUK maken ze gebruik van specifieke karakteristieken van nieuw ontworpen ruimtes, spelen ze in op kijklijnen van buitenaf, of omgekeerd, openen ze zelf nieuwe perspectieven op delen van het gebouw.

In De Beweging Van De Ruimte opent en sluit een vierhoekig oppervlak zich in een continue beweging, als een mechanisch oog. Net als de lens van een film of fotocamera ontsluit het de ruimte erachter en manipuleert het onze blik op ‘de werkelijkheid’.

Op de bank Pleased To Meet You hoef je niet stil te zitten. Gemaakt van honderden wieltjes in een houten structuur maakt het werk van zitten een spel.

In de nieuwe onthaalruimte, zichtbaar vanop de Naamsestraat, draait een grootschalig kinetisch textielwerk Woven Light in een eindeloze loop. Het werk lijkt een stille getuige van zowel tijd als ruimte. In dezelfde hal vind je een kleiner werkje terug waarin de verhoudingen tussen lengte en breedte onderzocht worden als in een Ongoing Discussion about Ratio.

Een compilatie van videoschetsen tot slot vervolledigt Langkamp’s eerste solotentoonstelling in België. Al meer dan 12 jaar registreert de kunstenaar zijn experimenten, observaties en ideeën in korte video's. Ze geven een prachtige inkijk in zijn denk- en werkwereld, en zijn voor hem dan ook evenwaardig aan de ruimtelijke kunstwerken. Alles raakt elkaar in een voortdurende cyclus van spel en reflectie.

STUK ONTHAALruimtes
14 SEP - 31 OKT

OPENING op STUK START
WO 14 SEP — 19:00
In aanwezigheid van de kunstenaar

OPENINGSUREN TIJDENS STUK START
do 14.09 — 19:00 - 23:00
vr 15.09 — 19:00 - 23:00

REGULIERE OPENINGSUREN
De tentoonstelling is vrij te bezoeken tijdens de algemene openingsuren van STUK:
ma - vr — 11:00 - 23:00
za - zo — 14:00 - 23:00

GRATIS zonder reservatie

JOHANNES LANGKAMP

(°1985, Steinfurt, Duitsland)

Het werk van kunstenaar Johannes Langkamp wordt gevormd door verwondering. Aan de hand van video's, fotografische technieken, kinetische modellen en ruimtelijke installaties daagt hij het samenspel tussen proces en uitkomst uit. In zijn praktijk gaat hij voortdurend op zoek naar manieren om ons kijkgedrag in vraag te stellen en zo onze visie op de werkelijkheid zelf te verbreden.

Johannes Langkamp studeerde beeldende kunst aan de Academie voor Kunst en Industrie ArtEZ in Enschede en Exchange University of Arts in Londen. Zijn werk werd recent getoond in solotentoonstellingen in Kunstenlab Deventer, Expo Bart Nijmegen en V2_Lab for the Unstable Media, en in groepstentoonstellingen in o.a. The First Beijing Biennial, Depot Museum Boijmans van Beuningen, Museum Voorlinden en Un Art Center, Shanghai. Johannes Langkamp woont in Rotterdam. Hij werkt op consistente basis samen met productieplatform voor mediakunst Werktank.

Werken in de tentoonstelling:

De Beweging Van De Ruimte, 2019
Kinetische sculptuur / Mechanisch aangedreven kinetische sculptuur
Metaal, motor en diverse onderdelen, 300x140x280cm (lengte breedte hoogte)
Courtesy van de kunstenaar en Werktank
Met de steun van de Vlaamse Overheid

Pleased To Meet You (L), 2022
Metaal en transportwielen, 40 x 200 x 45 cm // 45 x 280 x 45 cm
Courtesy van de kunstenaar

Woven Light, 2022
Kinetische sculptuur / Stof, hout, metaal en mechanische onderdelen
280x110x50cm, Editie van 10 (2 AP)
Courtesy van de kunstenaar
Een co-productie van STUK, Huis voor Dans, Beeld en Geluid

Videosketches, 2011-2020
single channel video compilatie, 15'

Ongoing Discussion about Ratio, 2022
Kinetische sculptuur / Houten structuur, papier, metaal, motor en mechanische onderdelen
63x28x11cm, Editie van 3 (+1AP)
Courtesy van de kunstenaar

Met de steun van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in België.

do 14 sep 2023 19:00 - di 31 okt 2023 18:00

Locatie

STUK Onthaalruimtes