House for the State Planning Committee (Gosplan)’, Moisei Ginzburg and OSA, 1929, In ‘Rooms’, Dogma, deSingel, 2019
Lezing
Dogma (BE)

De huiselijke ruimte • NIEUWE DATUM

Deze lezing, aangekondigd voor donderdag 26.3, wordt vervroegd naar donderdag 20.2.
Eerder gekochte tickets blijven geldig voor de nieuwe datum. Indien je je ticket wenst te annuleren, kan je een mail sturen naar ticket@stuk.be.
Voor meer ticketinfo kan je altijd terecht op 016 320 320, voor andere info op 016 22 22 39. Onze excuses voor het ongemak.

Het Brusselse architectenbureau Dogma, met stichtende vennoten Pier Aureli Vittorio en Martino Tattara, focust op de relatie tussen architectuur en de stad met stedenbouwkundige en grootschalige projecten. Ze richten zich, naast de architectuurpraktijk, tot onderwijs, onderzoek en theorie.


Sinds 2012 hebben ze een onderzoek lopen naar de transformatie van de huiselijke ruimte, dat bestaat uit theoretische studies en praktische projecten die op verschillende plekken tentoongesteld werden.
Twee van deze studies werden verzameld tot de tentoonstelling ‘Rooms’ (2019) in deSingel in Antwerpen. ‘The Room of One’s Own’ focust op de geschiedenis en functie van de kamer als private ruimte, de meest vanzelfsprekende en tegelijk minst onderzochte vorm van architectuur. Zo beschrijft Dogma zelf: “De kamer is geen tijdloze vorm, maar het product van specifieke historische omstandigheden die verband houden met een erg controversieel en problematisch onderwerp van de menselijke geschiedenis: de sedentarisatie van de samenleving.” ‘Loveless’ brengt op zijn beurt de minimumwoning in kaart. Hieronder wordt, in navolging van Karel Teige, een minimale, maar adequate, onafhankelijke en bewoonbare kamer verstaan, van kloostercellen tot hotelkamers. Het concept van de minimumwoning wordt op deze manier ingezet om de functie van de huiselijke ruimte als private sfeer te bespreken en vervolgens een toekomst te visualiseren waarin ‘een thuis’ niet langer een consumptieartikel is, maar een universeel basisrecht.

Verder staat Dogma ook in de architectuurpraktijk: ze zijn onder andere bezig met de constructie van twee sociale woongebouwen ‘Territorio de Gigantes’ in de Mexicaanse stad Aguascalientes en het project ‘Gardening at Night’, een middelgroot bouwblok in Rusland.

Dogma werd in 2002 in Brussel opgericht door architect, architectuurcriticus en docent Pier Vittorio Aureli en architect en docent Martino Tattara. Vittorio Aureli doceert aan de AA school of Architecture en is gastprofessor aan Yale University. Martino Tattara is verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven. Ze publiceerden verschillende theorieën en monografieën waaronder ‘11 projects’ en de recente ‘Loveless: The Minimum Dwelling and its Discontents’ enThe Room of One’s Own. The Architecture of the (Private) Room’.

AUDITORIUM 19/20 lezingenreeks architectuur, stedenbouw en design
HOME – There’s no place like home

Op welke wijze kunnen we vandaag een plek voor onszelf genereren? Waar kiezen we die plek en hoe definiëren we onze ‘eigen’ plek? Auditorium 19/20 wil inzoomen op architectuur als initiator van reflecties op de hedendaagse woonproblematieken. Kan architectuur méér zijn dan de saus om een economisch model te verkopen? Moet architectuur niet de kern zijn, van waaruit het nieuwe (betaalbare) wonen groeit? En wat is dat nieuwe wonen?

19/11/2019: Miroslav Sik (CH)
13/02/2020: Frédéric Druot (FR)
20/02/2020: Dogma (BE)
19/03/2019: Anthony Vidler (UK/USA) - uitgesteld

26/03/2020: Bruther (FR)
04/05/2020 21:00: Estudio Teddy Cruz (USA)

CURATOR: Laura Meulemans / PARTNERS: STUK Kunstencentrum, KU Leuven dep. architectuur, Existenz / SUPPORT BY: stad Leuven, Vlaamse Overheid / SPONSORING: Febelcem, ASSA ABLOY Entrance Systems, Vandersanden Group, A+ Architecture in Belgium

www.stadenarchitectuur.be

do 20 feb 2020 20:00

Locatie

STUK Auditorium

Prijs

Losse tickets
€ 9 basis
€ 7 STUKkaart
€ 5 student
€ 4 cultuurkaart KU Leuven

Abonnementen
€ 50 basis
€ 35 STUKkaart
€ 20 student

Leden S&A
gratis

Taal

Engels

Bijkomende info

Abonnementen via deze link

Losse tickets via deze link (of TICKETS bovenaan)