Lezing

Elke Plovie en Sam Pless: Zorgzame Buurten

Veel mensen zorgen voor elkaar, en dat gebeurt steeds meer als ‘zorgzame buurt’. Spontane burenhulp en buurtcomités zijn ‘bottom-up’ actief zorgzaam bezig, maar ook de overheid stimuleert ‘top-down’ de ontwikkeling van zorgzame buurten. In veel Vlaamse steden en gemeenten lopen er projecten en experimenten van diverse aard.

Gestoeld op de resultaten van het praktijkgerichte wetenschappelijk onderzoek ‘Zorgzame Buurten*’ gaan Elke Plovie en Sam Pless, beide onderzoekers aan hogeschool UCLL, dieper in op de uitdagingen bij het samen zorg dragen in een buurt. Ze verbinden die uitdagingen met enkele werken uit de tentoonstelling en gaan in debat over het Vlaamse beleid rond zorgzame buurten. Curator van de tentoonstelling, Karen Verschooren, zorgt voor een korte inleiding op basis van haar onderzoekswerk naar de betekenis en rol van empathie vandaag.

*In het praktijkgerichte wetenschappelijk onderzoek ‘Zorgzame Buurten’, identificeerden onderzoekers op basis van gesprekken met 23 praktijken in Vlaanderen en Brussel enkele centrale uitdagingen in de ontwikkeling van zorgzame buurten: de samenwerking met diverse formele en informele actoren, de rol van vrijwilligers en het belang van wederkerigheid, kwetsbaarheid publiek maken, participatief werken, en mensenwaardig bestaan als mensenrecht. Met die kwesties gingen ze vervolgens aan de slag in twee zorgzame buurten.

do 17 jun 2021 14:00

Locatie

STUK Auditorium

Prijs

Tags

artefact