CHVE © Guy Kokken
Geluid   /   Concert

Elsewhere in Hollands College: CHVE / Gwenifer Raymond (uitverkocht)

Donker, emotioneel, breekbaar: Colin H. Van Eeckhout (Amenra) stelt zijn nieuwe soloalbum voor in het prachtige Hollands College.

STUK & 30CC

PROGRAMMA

20:00: deuren
20:15: Gwenifer Raymond
21:15: CHVE
22:00: einde

PRAKTISCH

➤ Donderdag 28.11 - 20:00
➤ Hollands College, Pater Damiaanplein 9, Leuven
➤ €18 / €14 (STUKkaart / KU Leuven Cultuurkaart) / €9 (- 19 jaar)
➤ Zittend concert met gesloten deuren. Kom op tijd, laatkomers worden niet meer binnengelaten.
➤ De zaal bevindt zich op de eerste verdieping van een historisch gebouw en is helaas niet toegankelijk voor personen met een rolstoel.
➤ Dit concert is uitverkocht

Gwenifer Raymond

Gwenifer Raymond is een gitarist uit Wales. Ze haalt de mosterd bij de vooroorlogse blues uit de Appalachen en bij de Amerikaanse ‘primitieve’ gitaarmuziek van o.a. John Fahey en Robbie Basho. Haar gitaargetokkel is het ene moment mysterieus en moody enerzijds, het andere moment wild en grungy anderzijds. Raymond moet je vooral live beleven.

CHVE

Colin H. van Eeckhout is vooral bekend als zanger van het Belgische post-metal collectief Amenra. Zijn vermogen om contact te maken met de luisteraar en hen te begeleiden op een pad naar catharsis en genezing maakte van Amenra een wereldwijd fenomeen. Met zijn solo-alter ego CHVE kan Colin zijn eigen verhaal vertellen: een verhaal dat ons meevoert naar ons diepste wezen, naar het oergevoel dat in ons allen huist.

Voor Colin betekent CHVE volledige creatieve vrijheid: de vrijheid om zonder beperkingen te experimenteren met geluid en om de kwetsbaarheid te omarmen die gepaard gaat met het alleen musiceren. Gewapend met een eeuwenoud instrument, de draailier, en zijn kenmerkende zachte stem, brengt CHVE hypnotiserende muziek die geënt is op dreunende herhalingen en klankkleur. Hoewel het geen metal is, heeft de muziek wel een zeker gewicht en zwaarte die vergelijkbaar is met die van Amenra.

CHVE zal zijn nieuwe album voorstellen in het prachtige decor van het Hollands College. Een kans om dit monument uit de Belgische muziek in intieme setting te ervaren.

Over de locatie: Hollands College

In het Hollands College, gesticht in de zeventiende eeuw voor de opleiding van priesterstudenten uit het bisdom Haarlem, kan je onder meer een mooie kapel en een prachtig bewaarde bibliotheek bewonderen. Zowel in de kapel als in de wintertuin van het college worden geregeld concerten georganiseerd.

COLLEGE VOOR PRIESTERSTUDENTEN

In 1617 werd aan de 'Veemerckt' of 'Verkensmerckte' (vandaag het Pater Damiaanplein) een grote zestiende-eeuwse woning van de Leuvense adellijke familie Uten Liemingen omgevormd tot een college voor de opleiding van priesterstudenten uit het bisdom Haarlem. De eerste president van dit college was Cornelius Jansenius. Die is vooral bekend als stichter van het jansenisme, de door de paus krachtig bestreden hervormingsbeweging binnen het katholicisme. In de tuin van het Hollands College, dat toen nog 'Pulcheria' werd genoemd, liet Jansenius een van de twee torens van een twaalfde-eeuwse waterpoort op de Dijle omvormen tot zijn studie- en slaapvertrek.

DE MEISJESSCHOOL VAN CICERCULE PARIDAENS

In het midden van de achttiende eeuw volgde er een uitbreiding en ingrijpende verbouwing van het college door de toonaangevende architect Jacques Antoine Hustin. Uit die tijd dateren onder meer de kapel en de bibliotheek.

Na de opheffing van de Oude Universiteit door de Franse bezetter in 1897, werden de meeste universiteitscolleges al snel openbaar verkocht, maar bij het Hollands College gebeurde dat pas meer dan een decennium nadien. Aan het begin van de negentiende eeuw kwam het college zo in handen van Cicercule Paridaens, die er haar meisjesschool vestigde en ook de door haar gestichte Congregatie van Dochters van Maria. De kloosterzusters verbouwden het college nogmaals grondig. Ze lieten onder meer een vleugel toevoegen en zorgden ook voor een verlenging van de kapel.

Aan het einde van de twintigste eeuw namen leken het bestuur van de meisjesschool Paridaens over van de zusters.

METAFORUM

Vanaf 2008 kwam het college in handen van KU Leuven. Het was toen net een beschermd monument geworden. Vandaag stelt de universiteit dit unieke erfgoed – met zijn fraaie kapel, bibliotheek en collegerefter, zijn statige salons en zijn charmante wintertuin – onder meer ter beschikking voor de vergaderingen, debatten en muzikale activiteiten van de denktank Metaforum.

WIST JE DAT…

  • Cornelius Jansenius zijn beroemde werk Augustinus (1640) geschreven heeft in de zogenaamde Janseniustoren achteraan in de tuin van het Hollands College.
  • Het Hollands College een van de best bewaarde colleges is van de Oude Universiteit en het enige bewaarde interieur van een collegebibliotheek bezit, met boekenkasten die dateren uit de achttiende eeuw.
do 28 nov 2024 20:00
Tickets Laatste tickets Uitverkocht

Locatie

Hollands College
  • Pater Damiaanplein 9
  • 3000 Leuven

Prijs

€ 18 basis
€ 14 STUKkaart / Cultuurkaart
€ 9 -19