Lezing

Feest van de filosofie - Weerloos en waardevol — UITVERKOCHT

Het Feest van de Filosofie 2023 is uitverkocht, er zijn ook geen tickets meer aan de kassa.

Hoofdspreker Julian Savulescu kan vanwege familie- omstandigheden niet naar Leuven komen. Hij wordt vervangen door collega-filosoof en co-auteur Brian Earp (University of Oxford & Yale University). Net als Savulescu is Earp voorstander van human enhancement – het verbeteren van mensen door middel van biomedische technieken. In zijn lezing vraagt Earp zich af of en hoe we psychedelica kunnen inzetten om betere morele beslissingen te nemen.

Weerloos en waardevol

Met onder meer Brian Earp, Olivia Laing, Anton Jäger, Luckas Vander Taelen en Marjolijn van Heemstra.


‘Alles van waarde is weerloos’, schreef Lucebert. Wat ons het nauwst aan het hart ligt is vaak uitzonderlijk kwetsbaar. Het confronteert ons met onze eigen hulpeloosheid. We doen pogingen om het te beschermen tegen dreigingen van buitenaf. Maar hoe kunnen we verhinderen dat onze ontferming een wurggreep wordt, waarin de stem van het kostbare verdrinkt? Wat doen we bovendien, als wat ons waardevol is zich kant tegen de waarden die we zelf verdedigen? Soms kunnen we het waardevolle pas ten volle appreciëren door een blind vertrouwen.

Het Feest van de Filosofie draait dit jaar om waarde en weerloosheid. Hoe weten we bijvoorbeeld wat waardevol is wanneer het zijn vanzelfsprekendheid heeft verloren? Hoe komen we waarde op het spoor? Zelfs het kostbare ontsnapt uiteindelijk niet aan rekenwerk. De pandemie toonde ons de prijs van een mensenleven. De geneeskunde worstelt wel vaker met de waarde van het leven. Mogen we mensen genetisch verbeteren? Moeten we dat doen? Of openen we dan de zoveelste doos van Pandora? En in hoeverre kan iets wat intuïtief akelig lijkt, zoals ziekte, waardevol en betekenisvol zijn? Tegelijkertijd gaan we op zoek naar de waarde van het samenleven, zowel met andere mensen als met andere dieren. De superdiversiteit van grootsteden brengt schoonheid maar ook spanning. Hetzelfde geldt voor de wolven die onze leefwereld binnenwandelen en die het dilemma tussen vastgrijpen en loslaten op de spits drijven. We tasten ook de grenzen van onze verbeelding af en verkennen de vraag of een computer menselijke creativiteit kan modelleren. Of toch maar waarde vinden door onze blik te verplaatsen naar de kleine verhalen die ons leven betekenis geven?

Het Feest begint dit jaar in de Schouwburg en gaat daarna verder in het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte. Kom luisteren naar lezingen en gesprekken of filosofeer mee tijdens een inclusieve workshop. Met Brian Earp, Olivia Laing, Anton Jäger, Luckas Vander Taelen, Marjolijn van Heemstra, Antoon Vandevelde, Ann Dooms, Glenn Deliège, Claudia Galgau, Jeroen Luyten, Yvonne Denier, Griet Galle en Jenne Vereertbrugghen. Naar aloude gewoonte zijn ook kinderen welkom om te komen filosoferen. Zij worden begeleid door Griet Galle en Jenne Vereertbrugghen.

De lezingen van Brian Earp, Olivia Laing en Ann Dooms zijn in het Engels, alle andere activiteiten in het Nederlands.


Deze lezing is een initiatief van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (KU Leuven), in samenwerking met STUK, 30CC en Dito vzw en maakt deel uit van de Maand van de Filosofie en met de steun van Eos Wetenschap, Pelckmans en Uitgeverij Peeters.

za 1 apr 2023 13:00

Locatie

30CC/Schouwburg
  • Bondgenotenlaan 21
  • 3000 Leuven