Andere
Pinar Yoldas

Global Warming Hot Yoga Studio

adem in, en richt je aandacht op de stofdeeltjes die op je longblaasjes landen… adem uit en laat de cognitieve dissonantie los…

In de (participatieve) installatie Global Warming Hot Yoga Studio creëren ongeveer 200 warmtelampen de letters GLOBAL WARMING. Ze vormen de achtergrond voor een reeks speciale warme yogasessies. In deze sessies neemt een yogaleraar je mee op een reis doorheen de moleculaire dimensies van het antropoceen, het huidige tijdperk waarin het aardse klimaat en de atmosfeer de gevolgen ondervinden van menselijke activiteit. In deze ietwat verstorende meditatiesessie laten we al zwetend onze ideeën over klimaatverandering en de opwarming van de aarde meedrijven op het ritme van de ademhaling.

Voor Global Warming Hot Yoga Studio liet Pinar Yoldas zich inspireren door de warme yogapraktijken die wereldwijd beoefend worden. Het doel van deze praktijken is veelal een streven naar zuivering of detox, een zoektocht naar balans of innerlijke rust. Maar hierin ligt ook meteen een paradox. Want we springen massaal in onze auto om naar de fitnesszaal of de spa te rijden. We besteden het verbranden van calorieën uit aan de motoren van onze transportmiddelen die vaak nog op fossiele brandstoffen rijden. We zweten en drinken vervolgens water uit plastic flesjes die in onze oceanen terecht komen en deel gaan uitmaken van de drijvende vuilnisbelt of de plasticsoep. De Global Warming Hot Yoga Studio is een theatrale en metaforische blik op ons als ongeneeslijke consument, leidend onder de stress en ballast van onze hoog geautomatiseerde levensstijl in het huidige tijdperk.
We nodigen je graag uit om deel te nemen aan een warme yogasessie. De lessen worden begeleid door yogaleraar Juan Gabriel, naar een script van Pinar Yoldas.

Foto's © Joeri Thiry / STUK


Pinar Yoldas

(°1979, Turkije)
Pinar Yoldas is een cross-disciplinaire kunstenares en onderzoekster die architecturale installaties, sculpturen, video en geluidswerk en tekeningen maakt tegen een achtergrond van ontwikkelingen in biologie en digitale technologie. In haar praktijk onderzoekt en verhoudt ze zich tot thema’s zoals posthumanisme, eco-nihilisme, het antropoceen en feministische technowetenschappen.
Als Guggenheim fellow, werd haar werk wereldwijd gepresenteerd in solotentoonstellingen in o.a. Roda Sten Könsthall, Gothenburg (2016), Polytech Museum Moscow (2015) en Schering Stiftung project Space Berlin (2014) en in groepstentoonstellingen in o.a. 9th Nordic Biennial (2017), Taiwan National Museum of Fine Arts (2016), 14th Istanbul Biennial (2015), ZKM, Karlsruhe (2015), Transmediale Festival, Berlin (2014) en NAMOC National Art Museum of Beijing (2014).
Pinar Yoldas behaalde een doctoraat aan de Duke University, een Bachelor of Architecture aan deMiddle East Technical University, een Master of Arts aan de Bilgi University, een Master of Science aan de Istanbul Technical University en een Master of Fine Arts aan de University of California, Los Angeles. Ze woont en werkt in Ann Arbor, Michigan.

Interview met Pinar Yoldas ter gelegenheid van haar solotentoonstelling in Röda Sten Konsthall Herfst 2016
whitecircle.xyz


Juan Gabriel
Juan Gabriel werd geboren in Chili, en reisde in zijn jeugd de wereld rond. Hij woont in België, samen met zijn geliefde bulldog Sama (Samadhi). Hij bouwde een sterke yogagemeenschap op in België en geeft les in zijn praktijk PuroYoga World. Gabriel maakt deel uit van Samudra - Global School of Living Yoga by Shiva Rea - en biedt ook opleidingen yogatrainer aan in Prana Vinyasa Yoga en retreats over de hele wereld. Jaun deelt zijn Yoga en Yogatrance-dans als praktijk voor elk lichaam, elke leeftijd en elke graad van ervaring. Hij probeert alle levende wezens te steunen door beweging, verbinding en spel.

pinar yoldas - global warming hot yoga studio, 2016
met de steun van saha en roda röda konsthall.
architecturaal ontwerp: pinar yoldas & ceren yoldas, productie: saygel & schreiber
courtesy: pinar yoldas

wo 27 sep 2017 19:00
wo 27 sep 2017 21:00
do 28 sep 2017 19:00
do 28 sep 2017 21:00
vr 29 sep 2017 19:00
vr 29 sep 2017 21:00

Locatie

STUK Ateliers

Prijs

GRATIS