© Joeri Thiry, STUK
Expo
Aernoudt Jacobs

Heliofoon

Listen to the sound of... the sun

Kunstenaar Aernoudt Jacobs presenteert met Heliofoon een installatie die zonlicht omzet in geluid. Voor de ontwikkeling van deze installatie onderzocht Jacobs het foto-akoestisch prinicpe zoals ontdekt door Alexander Graham Bell aan het einde van de 19de eeuw. Bell bewees dat een sterke lichtbron kan omgezet worden in een geluidsgolf, en dat bovendien elk materiaal een sonoriteit heeft dat hoorbaar gemaakt kan worden met behulp van een sterke lichtbron. De uitvindingen van Bell leidden o.a. tot de voorloper van de draadloze telefoon, en nu dus ook tot Heliofoon. Het basisprincipe van Heliofoon is eenvoudig: energie van de zon wordt omgezet in geluid, zonder elektronische versterking. In het ontwerp combineert Jacobs een indrukwekkende verzameling aan traditionele en ‘cutting-edge’ technologieën. De installatie volgt het traject van de zon, vangt het zonlicht en concentreert het via een parabolische lens op één punt. Daar wordt het door een roterende schijf in kleine fragmentjes opgedeeld. Een fotoakoestische cel transformeert de lichtfragmenten in geluid die via een grote hoorn hoorbaar gemaakt worden. Met Heliofoon creëerde Jacobs een muziekstuk voor de zon waarbij de tonaliteit van de installatie steeds verandert met de sterkte van het licht. De notie ‘omgevingsgeluid’ krijgt op die manier een heel andere dimensie.

'I see it a bit as a prolongation of my field recording work where I hunt for sounds or when I try to grasp the origins of sound.' – (Aernoudt Jacobs - WMMNA interview, 11/06/2015)

Heliofoon is het resultaat van een onderzoek in samenwerking met KU Leuven, Laboratorium voor Akoestiek, ondersteund door een IWT CICI-beurs. Een coproductie van Overtoon – platform voor geluidskunst en STUK, Huis voor Dans, Beeld en Geluid.

Naar aanleiding van de eerste publieke presentatie van Heliofoon, wordt in de STUK Verbeeckzaal een verzameling ontwerpen en ontwerpelementen gepresenteerd die gebaseerd zijn op het foto-akoestisch principe. Operationele prototypes die werken op basis van laser of ledlicht staan naast een DIY chopper en enkele paraboolspiegels. Jacobs geeft inzicht in de verschillende ontwerpcomponenten: van lenzen en ‘choppers’, tot foto-akoestische cellen en hoorns in verschillende materialen en formaten. Plannen en tekeningen verduidelijken verder het denkproces en de ontwerpbeslissingen.

OPENING
WO 23 SEP — 18:00

Op woensdag 23 september nodigt STUK je uit op de publieke opening van de tentoonstelling Heliofoon. Tijdens de opening geeft kunstenaar Aernoudt Jacobs meer tekst en uitleg bij zijn nieuwe installatie.

“I tend to work on the transition between what you hear and what you see. The visual is a kind of interface that brings the medium into motion, into the space, or into something that you can listen to.” – (Aernoudt Jacobs - WMMNA interview, 11/06/2015)

AERNOUDT JACOBS
°1968 — België

Aernoudt Jacobs is een kunstenaar gefascineerd door geluid in al zijn vormen. In zijn praktijk verkent Jacobs hoe geluiden en fenomenen kunnen leiden tot geluidsprocessen die de aandacht en de ervaringswereld van de toeschouwer kunnen raken. Zijn werken zijn het resultaat van een onderzoek van verschillende aspecten van veldopnames en de wijze waarop zij geassimileerd kunnen worden in nieuwe vormen en contexten. Jacobs' werk wordt internationaal gepresenteerd in musea en festivals. Samen met Christoph De Boeck leidt hij het platform voor geluidskunst, Overtoon. Aernoudt Jacobs woont en werkt in Brussel.

www.tmrx.org

wo 23 sep 2015 0:00 - wo 14 okt 2015

Locatie

STUK Verbeeckzaal

Prijs

Gratis

Bijkomende info

GRATIS

OPENINGSUREN NA STUK START

26 SEP - 14 OKT
MA & DI: GESLOTEN
WO - DO 14:00 - 21:00
VR - ZO 14:00 - 18:00

SYMPOSIUM
DO 1 OKT — 20:00
STUK AUDITORIUM


OPENINGSUREN STUK START
WO 23 SEP — 18U00-22U00
DO 24 & VR 25 SEP — 14U00–22U00

INSTALLATIE
WO 23 SEP — 18U00 - ZONSONDERGANG
DO 24 & VR 25 SEP — 14U00 - ZONSONDERGANG

DEZE EXPO MAAKT DEEL UIT VAN ONZE GRATIS OPENINGSDRIEDAAGSE STUK START.

OPENING: WO 23 SEPT — 18U00
INTRODUCTIE DOOR AERNOUDT JACOBS: WO 23 SEP — 18U00