Geluid   /   Concert

James Ferraro + Franck Vigroux & Kurt d’Haeseleer

New Yorkse meester van de vaporwave James Ferraro en audiovisueel duo Vigroux/d’Haeseleer schetsen dystopische toekomstbeelden.

STUK presenteert i.s.m. Werktank twee beklijvende audiovisuele concerten die een dystopische blik werpen op onze toekomst. Op het programma staan de postmoderne componist James Ferraro en de wereldpremière van The Island, een nieuwe creatie van Franck Vigroux en Kurt d’Haeseleer.

De Amerikaanse experimentele componist James Ferraro is een waar cultfenomeen. Hij werd bekend door zijn invloedrijke album Far Side Virtual uit 2011, dat door the Wire uitgeroepen werd tot ‘album van het jaar’. Zijn barokke collagestijl bombardeerde hem tot peetvader van de ‘vaporwave’, een satirische internetbeweging. Ferraro’s muziek klinkt tegelijk euforisch en beangstigend, retro en futuristisch, poppy en experimenteel. Denk J.S. Bach met een laptop. Tegenwoordig brengt hij zijn werk voornamelijk zelf uit op cassette of digitaal via Bandcamp en YouTube. In STUK presenteert Ferraro een nieuwe audiovisuele uitvoering gebaseerd op zijn epische vierdelige werk, Four Pieces of Mirai, een filosofische allegorie over de achteruitgang van de beschaving.

Het audiovisuele concert The Island is de meest recente samenwerking tussen de Franse componist Franck Vigroux en de Leuvense videokunstenaar Kurt d’Haeseleer. Deze immersieve ervaring is geïnspireerd op dystopische verhalen van eilanden en valleien die overstromen na de constructie van waterkrachtdammen, met grootschalige menselijke en geografische omwentelingen tot gevolg. Zo heeft de bouw van de Drieklovendam in China, ‘s werelds grootste waterkrachtcentrale, zelfs de rotatiesnelheid van onze planeet beïnvloed. The Island bevraagt dit blinde geloof in vooruitgang ten koste van alles. Het resultaat is een mentale reis langs muterende plaatsen met indringende elektronische klanken en reality-bending videobeelden.

Credits Franck Vigroux & Kurt d’Haeseleer - The Island

Support: Cie D’Autres Cordes
Coproduction: Werktank with support of Flemish Authorities
Residencies: Espace des Anges (Mende, FR), STUK (Leuven, BE), Gray Area (San Francisco, USA), Stereolux (Nantes, FR)
Special thanks to Folie Numérique (Paris, FR)
wo 25 mrt 2020 20:30
Tickets Laatste tickets Uitverkocht

Locatie

STUK Labozaal

Prijs

Kassa
€14 basis
€10 STUKkaart / cultuurkaart

VVK
€12 basis
€8 STUKkaart / cultuurkaart

➤ Free for Subbacultcha members