Expo
Kaïn Walgrave

TUSSEN DE DINGEN

“Het uitgangspunt van [Walgrave’s] onderzoek is irrationeel, maar de werkmethode geordend en precies. Bij elke stap wenst de kunstenaar zijn onderzoek te ordenen, te analyseren en te archiveren. Telkens rijzen er nieuwe vragen en groeit de complexiteit. (...). Onze geest wenst in een wereld te leven die we enigszins overzien, maar de nieuwsgierigheid drijft ons vooruit. De paradox van het archief is (...) een metafoor voor [onze] zoektocht naar kennis (...)”.
2018 – Filip Luyckx

Kaïn Walgrave is een beeldend kunstenaar gefascineerd door materialen en materiaalonderzoek en door de verbindingen die tussen zijn werken ontstaan. In zijn dagelijkse praktijk laat Walgrave materialen zoals papier, doek, verf, hars en lijm in fysieke en chemische processen op elkaar inwerken om ze daarna in wisselende constellaties te presenteren en te archiveren. De onderzoeksvragen en/of keuze van materiaal linken de schilderijen, prints en tekeningen op meervoudige wijze aan elkaar. De kruisverwijzingen vormen een complex web, een eigen wereld. Dit universum - in de vorm van een werkarchief - maakt intrinsiek deel uit van Walgrave’s praktijk. Elk beeld uit het archief is dan ook te begrijpen als een momentopname, dat tegelijkertijd een hele reeks beelden in zich vat, reeds bestaande en nog te creëren.

In zijn tentoonstelling in STUK gaat Walgrave op zoek naar een manier om dit dynamisch universum open te plooien: hoe toon je op lineaire wijze iets dat an sich rizomatisch is van structuur? Hoe begin je aan iets dat gegarandeerd zal falen?


Sinds najaar 2017 werken Cas-co en STUK samen aan een presentatieplatform voor beeldende kunstenaars verbonden aan Cas-co. STUKcafé biedt hierbij exporuimte aan Cas-co residenten (N+1 & STUDIO) die de bezoekers verrassen met beeldend werk uit de Cas-co Studio's.

Installation shots © Kristof Vrancken


Kaïn Walgrave
(°1990, Leuven)

Kaïn Walgrave is een beeldend kunstenaar wiens praktijk voornamelijk resulteert in schilderijen, prints, boeken en tekeningen. Aan de basis van zijn werken ligt een sterke fascinatie voor het spel tussen materialen - verf, hars, lijm, solventen, doek en papier - die hij aan de hand van doordachte fysieke en chemische processen op elkaar laat inwerken. Walgrave verzamelt zijn werken, samen met testen, foto’s, voorwerpen en teksten, in een levend archief dat continu duwt tegen de grenzen van haar eigen ordening.

Kaïn Walgrave studeerde vrije beeldende kunsten, atelier grafiek, aan LUCA Brussel. Hij woont in Schaarbeek en werkt in Leuven waar hij resideert in de Cas-co studio’s.

http://www.cas-co.be/kain-walgrave/
http://www.kainwalgrave.be/

wo 27 mrt 2019 19:00 - zo 19 mei 2019

Locatie

STUKcafé

Prijs

GRATIS

Bijkomende info

27 MAA – 19 MEI

OPENING
WO 27 MAA — 19:00
ARTIST TALK (met Sammy Ben Yakoub) & RECEPTIE
Inschrijven via deze link


Artist Talk is onderdeel van Let's Talk Leuven

OPENINGSUREN

MA - VR 11:00 - 2:00
ZA - ZO 14:00 - 2:00

UITZONDERINGEN

6 & 7 APR: 16:00 - 2:00
8 - 21 APR: 17:00 - 2:00
22 APR, 1 MEI: 19:00 - 2:00

Tags

stukcafé