Korteknie Stuhlmacher Architecten, 'Het Predikheren' Mechelen, 2019 © Luuk Kramer
Lezing

KORTEKNIE STUHLMACHER ARCHITECTEN (NL)

Korteknie Stuhlmacher Architecten groeide van een bureau met projecten van aanvankelijk beperkte schaal naar meer publieke opdrachtgevers, waarbij de aanvankelijke kernwaarden steeds voorop blijven staan : “We maken gebouwen met karakter. Gebouwen voor mensen. Onmodieus, natuurverbonden, ruimtelijk, bruikbaar. We maken gebouwen om van te houden. Voor lange tijd”, stellen ze.

Het is die generositeit die zo kenmerkend is voor hun architectuur. Toch beginnen hun projecten met een lezing: een lezing van de plek, van de geschiedenis, van materialiteit, van gelaagdheid. Een voorbeeld hiervan is één van hun meest recente projecten die ze hier in Vlaanderen realiseerden : het Predikheren in Mechelen. Ze restaureerden en herbestemden de ruïne van het Predikherenklooster tot nieuwe stadsbibliotheek van Mechelen. Wat decennialang een stadskanker was, werd getransformeerd tot één van de meest genereuze plekken in Mechelen voor zijn gebruikers in de schaduw van het museum over Holocaust en Mensenrechten. Badend in het nieuwe Tinelpark van Omgeving werd het Predikheren een kloppend hart naast de Dijle.

De kiem van het uiteindelijke project lag reeds in het plaatsbezoek van de architecten : een ruïne als in één van de horrorsprookjes van Tim Burton of de boeken van Edgar Allen Poe : kale ruimtes, brokken, licht dat zich een weg baant in een wildernis. En op het einde bleek de zolder een wonderlijke ruimte, haast alsof "The Lion, the Witch and the Wardrobe" (C.S. Lewis) tot leven kwamen : een gotische zolder met scherpe lichtstralen doorsneden. Als enige stelde Korteknie Stuhlmacher voor om de kerk leeg te laten : als een lege ruimte die als publieke ruimte kan geactiveerd worden. Ook hier een gebaar van gulheid. De eigenlijke bibliotheek lieten ze onverwacht verkassen naar de zolder : aan de hand van de zones “nabij”, “midden” en “diep” werd de bibliotheek een plek om op verhaal te komen. Verschillende plekken worden de bezoekers aangereikt : werkruimtes, kloosterbibliotheek, hangplekken, een café, een restaurant, een kindernestelruimte als voorleesplek onder de eeuwenoude balken.

Het Predikheren werd een plek om in te dwalen en te ontdekken : om op zoek te gaan naar jouw plek. Een wandeling door honderden jaren geschiedenis die werden bloot gelaten en waar de nieuwe meubels een soort van couloir vormen. Waar je als bezoeker naar toetrekt voor je plezier, om er te verblijven.

Het Rotterdamse bureau realiseerde in Vlaanderen nog tal van andere projecten zoals de Freinet basisscholen in Lille en Herentals, campus CADIX in Antwerpen en heeft er nog een heel aantal in de pijplijn zitten .


Het in Rotterdam gevestigde Korteknie Stuhlmacher Architecten werd opgericht in 2001. Zowel Rien Korteknie als Mechthild Stuhlmacher studeerden af aan de TU Delft en waren werkzaam bij o.m. Mecanoo, Zeintra van der Pol, Maccreanor Lavington Architecten, David Chipperfield Architects.

www.stadenarchitectuur.be

PARTNERS: STUK Kunstencentrum, KU Leuven dep. architectuur, KU Leuven Cultuur, Existenz / STEUN VAN: stad Leuven, Vlaamse Overheid / SPONSORING: Febelcem, Vandersanden Group, ASSA ABLOY Entrance Systems, Media A+ Architecture in Belgium

do 5 mrt 2020 20:00 - 21:30

Locatie

STUK Auditorium

Prijs

€ 9 basis
€ 7 STUKkaart
€ 5 student
€4 cultuurkaart KU Leuven

Leden S&A

gratis

Taal

Nederlands