Film
Fritz Lang

M - Eine Stadt Sucht Einen Mörder

Een niet nader genoemde stad in Duitsland, ergens in de jaren ‘30. Een kindermoordenaar vermoordt zijn jonge slachtoffers willekeurig en houdt daarmee een hele stad in z’n greep. Angst en paranoia voeren de boventoon bij de bevolking, omdat de politie geen enkel aanknopingspunt heeft in de moordzaken. Ze hangt waarschuwingen op, looft een riante beloning uit voor iedereen die tips kan geven, voert her en der razzia’s uit maar niets levert resultaat op. De extra politie op straat maakt de lokale onderwereld onrustig en ze besluiten zelf een onderzoek in te stellen. Wanneer de moordenaar gevat wordt, is alle redelijkheid onder de bevolking van de stad zoek…

Commentaar:

Fritz Lang baseerde zijn personage op de gevreesde kindermoordenaar Peter Kürten, bijgenaamd ‘de Vampier van Düsseldorf’. Maar de film is méér dan het subtiele portret van een psychopaat: Lang ontrafelt de woekerende crisis in de onderste regionen van de Duitse maatschappij aan het begin van de jaren ‘30, de perfecte voedingsbodem voor het aanstormende nazisme. Goebbels had dat ook gemerkt en liet de film verbannen. Niet lang daarna vluchtte Lang naar de Verenigde Staten waar de film werd onthaald als een meesterwerk. Daar waar de meeste regisseurs en acteurs worstelden met de overgang van stille film naar geluidsfilm, beheerst Lang het gebruik van geluid in deze film meesterlijk.

De reeks filmklassiekers wordt geprogrammeerd in samenwerking met prof. Roel Vande Winkel, docent filmgeschiedenis aan de KU Leuven.

"Mede dankzij de ongeëvenaarde vertolking van Peter Lorre humaniseert Lang zijn monster, maar bijna even angstaanjagend als de lieflijk ogende psychopaat is de makkelijk te manipuleren meute, die het recht in eigen handen neemt."

Patrick Duynslaegher, Focus Knack

"‘M’ is een hoogtepunt in de filmgeschiedenis, een prent waar het nog steeds leuk is om naar te kijken, zelfs afzonderlijk bekeken van alle historische of cinefiele waarde."

Dennis van Dessel, Digg*

"One of the most influential films of all time. (..) Innovative, exciting and profound, Fritz Lang’s M is perhaps the greatest film of the early sound era. It transcends the boundaries of entertainment, innovation and statement with glorious results. It is foremost a gripping account of serial murder and the quest for justice, yet also a deeply philosophical film that raises questions of punishment, responsibility and authority."

Chay Williamson, Edinburgh University Film Society

"Dark and uncompromising, Fritz Lang's M disturbs even today, and serves as a highly effective benchmark against which other serial killer films should be judged."

Almar Haflidason, BBCi Films

Credits

klassieker | 1931 | 1:49 | regie fritz lang | cast peter lorre, ellen widmann, inge landgut, theodor loos e.a. | duitsland | gesproken taal duits | ondertiteling nederlands
di 13 okt 2015 22:30
do 15 okt 2015 20:00

Locatie

Cinema ZED STUK

Prijs

€7,5 basis
€6 reductie

Extra info

CINEMA ZED