© Peggy Weil
Geluid   /   Geluidskunst

Maryanne Amacher — GLIA

Ensemble Contrechamps, Ensemble Zwischentöne & Bill Dietz

Belgische première

Twintig jaar na haar passage in Leuven eert STUK de iconische Amerikaanse componist en geluidskunstenaar Maryanne Amacher met een unieke reconstructie van GLIA.

Een samenwerking tussen STUK & Sound in Motion

PRAKTISCH

➤ Donderdag 21.11 - 20:30
➤ Duur: 75-80’
➤ STUK Labozaal - Naamsestraat 96, Leuven
➤ €18 / €14 (STUKkaart / KU Leuven Cultuurkaart) / €9 (- 19 jaar)
➤ Concert met gesloten deuren. Kom op tijd, laatkomers worden niet meer binnengelaten. Flexibele setting: staand, kussens of krukjes.

Maryanne Amacher — GLIA

Heropvoering door Ensemble Contrechamps, leden van Ensemble Zwischentöne en Bill Dietz

De Amerikaanse componist en geluidskunstenaar Maryanne Amacher was ontegensprekelijk een van de meest uitzonderlijke muzikale buitenbeentjes van de twintigste eeuw. Als leerling van Karlheinz Stockhausen, was ze een grote vernieuwer op het gebied van geluidsperceptie, spatialisatie en auditieve architectuur. Zo onderzocht Amacher de creatieve mogelijkheden van de manier waarop het slakkenhuis in ons oor zelf geluiden verwerkt (zogenaamde ‘otoakoestische tonen’). Op haar visionaire pad werkte ze samen met kunstenaars als John Cage, Merce Cunningham en Thurston Moore. Drie jaar voor haar dood, in 2006, was Amacher nog te gast in STUK met een live performance in de Soetezaal.

Nu, bijna twintig jaar later, eert STUK dit icoon uit de twintigste eeuwse muziek met een nieuwe interpretatie van haar werk GLIA uit 2005. GLIA werd slechts één keer uitgevoerd in Berlijn voor haar vroegtijdige dood in 2009. Vernoemd naar de hersencellen die helpen bij de neurotransmissie tussen synapsen, ensceneert Amachers werk ‘gliale’ interacties tussen otoakoestische emissies uit het oor van luisteraars, live instrumenten en elektronica. In 2012 begon geluidskunstenaar en -onderzoeker Bill Dietz te werken aan een interpretatieve reconstructie van het werk voor toekomstige uitvoeringen. Dit in samenwerking met leden van het oorspronkelijke ensemble (Zwischentöne), maar ook met Ensemble Contrechamps. Elke uitvoering van GLIA is een nieuwe episode in de collectieve heropvoering van Amachers werk.


CREDITS

Met leden van: Ensemble Contrechamps & Ensemble Zwischentöne | Fluit: Susanne Peters & Dorothee Sporbeck | Viool: Maximilian Haft & Akiko Ahrendt | Cello: Lucy Railton | Accordeon: Volker Schindel & Helles Weber | Artistieke leiding, elektronica, dirigent: Bill Dietz

Over Sound In Motion

Sound in Motion promoot avontuurlijke muziek van over de hele wereld met de nomadische concertserie Oorstof, de Visitations-residenties, het platenlabel Dropa Disc en het jaarlijkse Summer Bummer Festival in samenwerking met een groeiende groep partners als Ancienne Belgique, DE Studio, Het Bos, Trix, Rataplan, De Singer, Zuiderpershuis, Paviljoen Ongehoorde Muziek, STUK en KAAP.

do 21 nov 2024 20:30
Tickets Laatste tickets Uitverkocht

Locatie

STUK Labozaal

Prijs

€18 basis
€14
STUKkaart
€9
Cultuurkaart / -19 jaar

STUKkaart kopen? klik hier