Lezing

Nidesh Lawtoo - On Empathy and Aesthetics

The Mimetic Foundations of Empathy

Heb je de lezing gemist? Je kan ze hieronder herbekijken.

Empathie wordt vaak beperkt tot een moreel gevoel, maar wat als het menselijk vermogen om "zich in te leven" aan de kern raakt van esthetische ervaringen en misschien zelfs levenservaringen in het algemeen?

In het kader van een door de ERC gefinancierd project getiteld "Homo Mimeticus" neemt Prof. Nidesh Lawtoo (KU Leuven) de tentoonstelling Wired for Empathy (Curator: Karen Verschooren) als startpunt om de menselijke neiging tot mimetische/empathische ervaringen, die steeds meer erkend worden als centraal in de esthetica (van aisthēsis, "gewaarwording"), te herbekijken. Immers, meerdere factoren, van Theodor Lipps' concept van Einfühlung ("invoelen"), waaruit het begrip "empathie" is voortgekomen, tot de recente ontdekking van "spiegelneuronen", lijken er inderdaad op te wijzen dat de mens "bedraad is voor empathie."

In zijn lezing onderzoekt Prof. Lawtoo hoe de kunstwerken in deze tentoonstelling de wereld niet simpelweg weergeven vanop een autonome en ongeïnteresseerde afstand. Integendeel, ze moedigen ons aan om met al onze zintuigen te verhouden tot de gedeelde affecten (sym-pathos, voelen met) die zowel onszelf als anderen, geesten en lichamen, mensen en niet-mensen, ervaringen in het leven en artistieke ervaringen, verbinden en ontkoppelen. Dat de menselijke behoefte aan sym-pathos wordt geaccentueerd door een langdurige en pijnlijke periode van sociale afstand tijdens de Covid-19 pandemie, getuigt van het belang om de rol van empathie te heroverwegen - zowel voor de kunst als voor het leven.

Nidesh Lawtoo is assistent-professor Filosofie en Engels aan de KU Leuven en hoofdonderzoeker van een interdisciplinair project getiteld Homo Mimeticus: Theory and Criticism, dat gefinancierd wordt door de European Research Council (ERC). Zijn werk bevindt zich op het snijpunt van literatuurtheorie, continentale filosofie en filmstudies, met speciale aandacht voor interdisciplinaire theorieën van mimesis (imitatie, contagio, simulatie). Hij is redacteur van Conrad's Heart of Darkness and Contemporary Thought (2012), en de auteur van The Phantom of the Ego: Modernism and the Mimetic Unconscious (2013), Conrad's Shadow: Catastrophe, Mimesis, Theory (2016; Adam Gillon Award 2018), en (New) Fascism: Contagion, Community, Myth (2019). Zijn volgende boek is getiteld Violence and the Unconscious: From Catharsis to Contagion (in aantocht).

Dit project werd gefinancierd door de Europese Onderzoeksraad (ERC) in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie (subsidieovereenkomst nr. 716181)

ma 21 jun 2021 19:00

Locatie

STUK Auditorium

Prijs

Extra info

De lezing zal starten om 19:00, en niet zoals eerder aangekondigd om 20:00.