Geluid   /   Concert

Ocean Of Sound | Maria W Horn (live) / Croatian Amor (luistersessie)

STUK presenteert:

19:30: Verwelkoming - Studio
20:00: Maria W Horn — Lo! The Dim Shadows of the Night (live in 4DSOUND, première) - Studio
20:45: Gratis openingsdrink + Lize (dj) - STUKcafé
21:30: Croatian Amor (luistersessie in 4DSOUND) - Studio
22:15-...: Lize (dj) - STUKcafé

➤ Donderdag 7 december 2023
➤ STUK Studio - Naamsestraat 96, Leuven (4e verdieping)
➤ Concert met gesloten deuren. Kom op tijd, laatkomers worden niet meer binnengelaten.
➤ Tickets: €15 / €11 (met STUK- of KU Leuven Cultuurkaart)

• Maria W Horn — Lo! The Dim Shadows of the Night
(Live concert in 4DSOUND, wereldpremière)

Lo! The Dim Shadows of the Night is een stuk van Maria W Horn voor vocaal duo en elektroakoestisch geluid, gecomponeerd voor het ruimtelijke 4DSOUND-systeem van Monom. In het verlengde van haar werk Dies Irae uit 2020 gebruikt Horn een aangepaste vorm van de traditionele tonale harmonische taal om een unheimliche middenweg op te roepen tussen de klassieke westerse polyfone koortraditie en hedendaagse elektronische muziek.

Het stuk maakt gebruik van een mix van algoritmisch gegenereerde klanksynthese, gecreëerd met SuperCollider, en nachtelijke opnames van de nachtzwaluw, gemaakt in Skuleskogen in Maria’s regio in Västernorrland, Zweden.

De vocale uitvoering is van de hand van de Letse vocalisten Ansis Bētiņš en Artūrs Čukurs uit Riga. De tekst is gebaseerd op fragmenten uit de hymne Ecce iam noctis.

Naast de vaste elektronische componenten in de muziek en de live stemmen van Bētiņš and Čukurs, vervoegt Maria het ensemble door glazen te bespelen die ruimtelijk klinken via het 4DSOUND systeem. Zo voegt ze een spookachtige toets toe aan de dominante rol van de menselijke stemmen.


Ecce iam noctis tenuatur umbra
lucis aurora rutilans coruscat;
LO! the dim shadows of the night are waning;
radiantly glowing, dawn of day returneth;

CREDITS

Compositie: Maria W Horn | Stem: Ansis Bētiņš | Stem: Artūrs Čukurs | Gespatialiseerd en geproduceerd door Monom Studios, in opdracht van STUK - Huis voor Dans, Beeld & Geluid, voor Ocean Of Sound 2023 | In het kader van: New Horizons | Dieric Bouts Festival, een initiatief van KU[N]ST Leuven: www.newhorizonsfestival.be | Met dank aan: Swamp Booking

• Croatian Amor — MONOM 2017
(Luistersessie in 4DSOUND, de artiest speelt niet live)

Croatian Amor is een Deense componist van elektronische muziek. Hij creëerde dit 4DSOUND werk speciaal voor de opening van Monom Studios in Berlijn in 2017.

“Ik was uitgenodigd om dit stuk te maken voor de opening van Monom in het Funkhaus in Berlijn. Ik herinner me dat het erg koud was in de ruimte, de verwarming was nog niet geïnstalleerd. Casimir Geelhoed en William Russell hielpen me en we droegen al onze kleren en werkten lange dagen en nachten om ons klaar te maken voor de opening. Soms hadden we wijn. Het was een opwindende ervaring om op deze manier met geluid te werken, levensecht. Het stuk werd geïnspireerd door het lezen van Michel ‘Serres Angels: A Modern Myth’ en door de stad Berlijn, waar ik me het jaar ervoor voor een langere periode had bevonden. Het kreeg vorm als een herhaalde conversatie en onderzoekt hoe woorden van karakter veranderen afhankelijk van hun omgeving.” - Croatian Amor


CREDITS

Compositie: Croatian Amor | Gespatialiseerd in Monom Studios met William Russell en Casimir Geelhoed | Duur: 42’

Croatian Amor
do 7 dec 2023 20:00

Locatie

STUK Studio

Prijs

€15 (basis)
€11 (reductie)