Peter Downsbrough AND ET И Peter Downsbrough Artists Rights Society ARS New York
Lezing
PETER DOWNSBROUGH (USA)

Open Frame

Kunstenaar Peter Downsbrough grijpt net zo goed in op de publieke ruimte als een tentoonstellingsruimte, boek, of postkaart. Op een consequente manier en met beperkte middelen – lijnen en woorden – maakt hij werken die specifiek en toch veelzijdig zijn. Zo ontstaat een ‘open kader’ waarin fragmenten uit een bestaande toestand worden gedemarqueerd en tegelijk in nieuwe verbanden worden gebracht.

Het proces van het maken, in het atelier, en hoe het werk erbuiten bestaat, zijn wezenlijk verschillend. Toch willen we met deze lezing verder ingaan op de link tussen beide. Hoe toont een specifieke interpretatie van een plek door de kunstenaar zich in de manier waarop het leven rondom een kunstwerk zal afspelen? Tussen sculptuur en foto, maakt Peter Downsbrough ook films als een soort van verkenning van een omgeving. Aan de hand van deze films zal moderator Adinda Van Geystelen, artistiek directeur van Z33 in Hasselt, een gesprek aangaan over de trage processen van bedenken en maken en hoe deze een invloed hebben op de beleving van een kunstwerk én de ruimte errond.

Peter Downsbrough is een kunstenaar uit de VS. Met een (afgebroken) opleiding in architectuur en ruime ervaring met sculptuur, maquettes, fotografie, film, boeken… werkt hij aan een gevarieerd oeuvre dat werd tentoongesteld in o.a. Mies van der Rohe Paviljoen in Barcelona; Times Square in New York; FRAC Bourgogne in Dijon; Paleis van Schone Kunsten in Brussel; Musée d’art contemporain in Lyon; Mamco in Genève; Mies van der Rohe Haus in Berlijn; deSingel in Antwerpen. Sinds 1989 woont en werkt hij in Brussel.

AUDITORIUM 21/22 – SLOW SPACE
lezingenreeks architectuur, stedenbouw en design

Hoe manifesteert traagheid zich in de ruimte? Hoe ziet een traag proces eruit? Kunnen we weerstand bieden aan snelheid? Kunnen we tegengaan om over tijd en ruimte te spreken in termen van consumptiegoed? Hoe vertel je een verhaal over trage ruimte? Wie zijn de protagonisten (anti-helden) van dit verhaal? Is er een Slow Movement in opkomst? Wie zijn de ontwerpers en kunstenaars die zich bekommeren om traagheid? Hoe doen ze dat? Wat is de juiste trage attitude? De perfecte slow setting? De beste slow vibes?

PARTNERS: STUK, KU Leuven dep. architectuur, KU Leuven Cultuur, Existenz / STEUN VAN: stad Leuven, Vlaamse Overheid / SPONSORING: FEBELCEM, Vandersanden Group, Media A+ Architecture in Belgium / Ontwerp affiche: Buro Bertus

wo 23 feb 2022 20:00
Tickets Laatste tickets Uitverkocht

Locatie

College De Valk 01.13 / Tiensestraat 41, 3000 Leuven

Prijs

€9 basis
€7
STUKkaart
€5 studenten
€2,5 student KUL dep. architectuur
gratis
S&A-leden

Taal

Engels