Frédéric Druot Architecture, Lacaton & Vassel, Christophe Hutin Grand Parc’, Bordeaux, 2015 © Philippe Ruault
Lezing
Frédéric Druot (FR)

Reconversie en actualisatie • NIEUWE DATUM

Deze lezing, aangekondigd voor woensdag 12.2, wordt met één dagje verplaatst naar donderdag 13.2.
Eerder gekochte tickets blijven geldig voor de nieuwe datum. Indien je je ticket wenst te annuleren, kan je een mail sturen naar ticket@stuk.be.
Voor meer ticketinfo kan je terecht op 016 320 320, voor andere info op 016 22 22 39. Onze excuses voor het ongemak.

Frédéric Druot Architecture focust op de reconversie en actualisatie van bestaande naoorlogse woongebouwen naar hedendaagse woonnoden en -eisen. “Het gaat nooit over slopen, nooit over weghalen of vervangen, maar altijd over toevoegen, transformeren en (her)gebruiken”, stelt de Franse architect.

Samen met Lacaton & Vassel en Christophe Hutin won hij de Mies Van Der Rohe Award 2019 met de reformatie van drie sociale woongebouwen uit de jaren zestig in de stadswijk ‘Grand Parc’ (2015) in Bordeaux. Door innovatieve renovatie van de bestaande woonblokken met 530 appartementen werd niet alleen de woonkwaliteit binnenin de appartementen verbeterd, maar ook de kwaliteit van de omringende buitenruimte. Het optimaliseren van de economische kostprijs en de ecologische impact stond centraal in het ontwerp. Zo werden wintertuinen en terrassen met een diepte van 3,8m aan het volume toegevoegd en werden de kleine ramen vervangen door grote schuifdeuren die hierop uitgeven. Deze werden gerealiseerd door middel van geprefabriceerde elementen. Dit om de werken zo vlot mogelijk te laten verlopen en de impact voor de bewoners te minimaliseren: de appartementen bleven immers bewoond tijdens de werken.

Andere reconversieprojecten waarbij éénzelfde visie gehanteerd werd, zijn het zestien verdiepingen hoge jaren 60 woongebouw ‘Tour Bois-le-Prêtre’ (2011) in Parijs en de studie ‘Plus + Paris’ (2004), die de verdichting en actualisering van de bewoonbaarheid van de stad door middel van 1648 stedelijke cases onder de loep neemt.

Het in Parijs gevestigde Frédéric Druot Architecture werd opgericht in 1991. Zaakvoerder-architect Frédéric Druot studeerde in 1984 af aan de architectuurschool van Bordeaux. In 2004 publiceerde hij samen met Lacaton & Vassel het boek ‘Plus - Les grands ensemble de logements - Territoire d'exception’ waarin ze een alternatief bieden voor de geplande afbraakwerken van de naoorlogse woontorens in Parijs en Frankrijk.

AUDITORIUM 19/20 lezingenreeks architectuur, stedenbouw en design
HOME – There’s no place like home

Op welke wijze kunnen we vandaag een plek voor onszelf genereren? Waar kiezen we die plek en hoe definiëren we onze ‘eigen’ plek? Auditorium 19/20 wil inzoomen op architectuur als initiator van reflecties op de hedendaagse woonproblematieken. Kan architectuur méér zijn dan de saus om een economisch model te verkopen? Moet architectuur niet de kern zijn, van waaruit het nieuwe (betaalbare) wonen groeit? En wat is dat nieuwe wonen?

19/11/2019: Miroslav Sik (CH)
13/02/2020: Frédéric Druot (FR)
20/02/2020: Dogma (BE)
19/03/2019: Anthony Vidler (UK/USA) - uitgesteld

26/03/2020: Bruther (FR)
04/05/2020 21:00: Estudio Teddy Cruz (USA)

CURATOR: Laura Meulemans / PARTNERS: STUK Kunstencentrum, KU Leuven dep. architectuur, Existenz / SUPPORT BY: stad Leuven, Vlaamse Overheid / SPONSORING: Febelcem, ASSA ABLOY Entrance Systems, Vandersanden Group, A+ Architecture in Belgium

www.stadenarchitectuur.be

do 13 feb 2020 20:00

Locatie

STUK Auditorium

Prijs

Losse tickets
€ 9 basis
€ 7 STUKkaart
€ 5 student
€ 4 cultuurkaart KU Leuven

Abonnementen
€ 50 basis
€ 35 STUKkaart
€ 20 student

Leden S&A
gratis

Taal

Engels

Bijkomende info

Abonnementen via deze link

Losse tickets via deze link (of TICKETS bovenaan)