Raven Chacon Gauge 2013 2015 video still Courtesy of the artist
Expo
Raven Chacon

RIFT VARIATIONS: COLLABORATIVE VIDEO WORKS

‘Muzikale werken die de grenzen van beeldende kunst en performance overschrijden om landschappen, hun bewoners en geschiedenis te belichten.’ - MacArthur Stichting

OPENING, ARTIST TALK & RECEPTIE
WO 09 OKT — 18:00
In aanwezigheid van de kunstenaar
Schrijf je hier in


OPENINGSUREN EXPO

ma - di: gesloten
wo - do: 14:00 - 22:00
vrij - zo: 14:00 - 18:00

OPENINGSUREN tijdens PLAYGROUND
do 14 - zo 17.11: 14:00 - 22:00

GESLOTEN OP 1 nov

GROEPSBEZOEKEN
Groepsbezoeken (met rondleiding of korte inleiding) zijn mogelijk tijdens en buiten de reguliere openingsuren op weekdagen. Neem daarvoor contact op met rondleiding@stuk.be

In zijn eerste solotentoonstelling in België nodigt de internationaal gerenommeerde kunstenaar en Pulitzer Prize-winnaar Raven Chacon je uit om na te denken over de verhalen die landschappen kunnen vertellen. Een zorgvuldige selectie van videowerken van de afgelopen 12 jaren geeft inzicht in zijn beeldende, performatieve en muzikale praktijk waarin samenwerking een cruciale rol speelt.

Het monumentale videowerk Gauge verwelkomt je in de tentoonstellingsruimte. Op drie grote schermen verschijnen en verdwijnen ijsrotsen beschilderd met natuurlijke pigmenten op Baffin Island in het Canadese Noordpoolgebied. Spelend met de zwaartekracht, extreme temperaturen en tijd, wordt het landschap een tijdelijk canvas. Houtskool en natuurlijke kleurstoffen worden door o.a. brandblussers op de monumentale ijswanden gespoten terwijl de getijden ze met een hoogte van meer dan 10 meter doen stijgen en dalen. De betoverende beelden worden ondersteund door een soundtrack die is samengesteld uit honderden veldopnames van het ijs dat beweegt, wilde dieren, moderne gereedschappen en de adembenemend ruige omgeving.

Een tweede groep werken - gemaakt in samenwerking met collega-kunstenaars van inheemse afkomst - neemt ons mee naar de West Mesa buiten Albuquerque, waar het landschap gedomineerd wordt door drie vulkanen. Het gebied ligt vlak bij Petroglyph National Monument, een plek die heilig is voor de Pueblo en andere inheemse volken. De geschiedenis van de Pueblo's op het land werd gemarkeerd door symbolen gegraveerd op de rotsen. Gemaakt door bovennatuurlijke wezens aan het begin der tijden, vormen ze een brug naar het rijk van voorouders en geesten.

In Rift Transcription wordt Raven Chacon vergezeld door zijn partner Candice Hopkins, een curator en schrijfster van de Carcross/Tagish First Nation. De performance is geïnspireerd door Sámi-drums die ook fungeren als afbeeldingen van landschappen. De camera cirkelt rond de twee performers terwijl Hopkins de horizon afleest om het ritme van de drums en het landschap in kaart te brengen.

Earth Mother / Father Sky geeft een dialoog weer tussen Raven Chacon en Rob Thorne, een Ngāti Tumutumu/Tainui componist en antropoloog. Thorne speelde op zijn windinstrumenten terwijl de zon opkwam in de buurt van zijn huis in Oruaiti, Aotearoa (Nieuw-Zeeland), terwijl Chacon hetzelfde deed terwijl de zon onderging in New Mexico. Het resultaat is een prachtig meditatief videowerk.

De derde video getiteld Watȟéča :: Ch'iyáán Yiskáago documenteert een samenwerking tussen Raven Chacon en Cannupa Hanska Luger, een kunstenaar van de Mandan, Hidatsa, Arikara en Lakota stammen. Terwijl Chacon disfunctionele elektronica uit zijn collectie manipuleert, bespeelt Hanska Luger zijn eigen instrument-achtige keramische sculpturen. De gebaren van de kunstenaars, hun gevoel van wederzijdse afstemming en de prachtige liminale geluiden kleuren de muzikaliteit van de performance.

De video-installaties van Raven Chacon zijn de getuigen van een veelzijdige praktijk waarin hij onophoudelijk eer betuigt aan moeder Aarde, onze positie als mens op deze planeet bevraagt en oproept om onze verantwoordelijkheid als rentmeesters van het land op te nemen.

Curator: Karen Verschooren

RAVEN CHACON
(°1977, Navajo Nation, US)

Raven Chacon is een componist, performer en installatiekunstenaar, geboren in Fort Defiance, Navajo Nation. Hij behaalde een BA (2001) aan de Universiteit van New Mexico en een MFA (2004) aan het California Institute of the Arts. Van 2009 tot 2018 was hij lid van het kunstcollectief Postcommodity. In zijn werk overschrijdt hij de grenzen van beeldende kunst, performance en muziek om de geschiedenis van de gecontesteerde gebieden te overdenken, in vraag te stellen en opnieuw te verbeelden. Zijn werk werd wereldwijd in musea, kunsthuizen en festivals gepresenteerd, waaronder het Los Angeles County Museum of Art; de Whitney Biënnale 2022; de Renaissance Society aan de Universiteit van Chicago; San Francisco Electronic Music Festival; SITE Santa Fe; The Kennedy Center, Washington, D.C.; Vancouver Art Gallery; Haus der Kulturen der Welt, Berlijn; en Borealis Festival, Bergen, Noorwegen. In 2022 ontving Raven Chacon de Pulitzer Prize in Music voor zijn compositie Voiceless Mass en in 2023 ontving hij de MacArthur Fellowship. Hij woont en werkt in New York.

Werken in de tentoonstelling:

Raven Chacon - Gauge
2013-2015, 3-kanaals geluid en video-installatie, 5.1 audio, 14 min.

Raven Chacon and Candice Hopkins - Rift Transcription
2020, digitale video met geluid [ProRes 1080p], 10 min. 7 sec.

Raven Chacon and Rob Thorne - Earth Mother / Father Sky
2021, digitale video met geluid, [ProRes 1080p], 30 min. 18 sec. / twee-kanaals

Raven Chacon and Cannupa Hanska Luger - Watȟéča :: Ch’iyáán Yiskáago
2022, digitale video met geluid, [ProRes 1080p], 21 min. 51 sec.

Courtesy of the artists

wo 9 okt 2024 18:00 - zo 15 dec 2024 18:00

Locatie

STUK Expozaal

Prijs

GRATIS zonder reservatie