Expo
Maria Thereza Alves

Seeds of Change - A Garden of Ballast Flora: Groot Begijnhof University Centre

Kunstenares Maria Thereza Alves graaft met haar grootschalig onderzoeksproject Seeds of Change in de ballast flora in cruciale havensteden zoals Marseille, Reposaari, Duinkerke, Exeter, Liverpool, Bristol, New York en Antwerpen.

Aarde, stenen, zand, hout, bakstenen,... alles wat economisch niet van waarde was, werd in het verleden gebruikt als ballast om handelsschepen te stabiliseren. Bij aankomst in de haven werd deze bevrachting, samen met organisch materiaal zoals zaden, uitgeladen. Deze zaden kunnen ontkiemen en groeien. Ze worden zo stille getuigen van verhalen over wereldwijde handel, kolonies en slavernij die vaak complexer zijn dan de gekende geschiedenis voorschrijft. Hoewel ze de mogelijkheid hebben om onze notie van identiteit als het behoren tot een bepaalde bioregio te veranderen, wordt het historisch belang van deze zaden zelden erkend. Seeds of Change wil daarom het discours van geografische en natuurlijke ‘origine’ bevragen: Op welk moment worden zaden ‘inheems’? Wat zijn de socio-politieke geschiedenissen die het kader van ‘oorspronkelijkheid’ en ‘toebehoren’ bepalen?

De botanist Dr. Heli Jutila schrijft: “Hoewel zaden dood lijken, zijn ze in feite levend, en kunnen ze tientallen en zelfs honderden jaren levensvatbaar blijven.” Sommige zaden hebben al gebloeid, andere kunnen in de juiste omstandigheden nog steeds ontkiemen.

Tijdens het Artefact festival presenteerde Maria Thereza Alves in de Parallel Crossings tentoonstelling documentatie en onderzoeksmateriaal van de vorige iteraties van Seeds of Change. In het hart van deze presentatie lag de belofte van een tuin, aangelegd in het Groot Begijnhof in Leuven. Tussen 24 mei en 12 oktober 2019 kan de bezoeker er getuige zijn van een complex en historisch schouwspel van planten en bloemen, dat inspeelt op de Belgische koloniale geschiedenis en geschiedenis van de Antwerpse haven.

Foto's © Joeri Thiry / STUK - House for Dance, Image & Sound

Deze nieuwe iteratie van Seeds of Change en de Ballast Garden is een STUK-KU Leuven-coproductie in het kader van het ARTEFACT festival 2019. Het werd ontwikkeld in samenwerking met Elisa Strinna en Filip Verloove (Plantentuin Meise). Speciale dank aan Christina Seyfried (KU Leuven Dienst Cultuur), Prof. dr. Marc Vervenne (President van het Universitair Centrum Groot Begijnhof), de Technische diensten van de KU Leuven (Stefaan Saeys, Johan Verheyden, Mich Verderwegen en Peter van der Auweraer), Poi Verwilt (Facultaire Serres Bio-ingenieurswetenschappen), Thomas Gyselinck (Afdeling Ecologie, Evolutie en Biodiversiteitsbehoud) en de studenten Green Office van de KU Leuven.

vr 24 mei 2019 14:00 - za 12 okt 2019
vr 24 mei 2019 14:00 - za 12 okt 2019
za 25 mei 2019 0:00 - za 12 okt 2019

Locatie

Groot Begijnhof Leuven

Bijkomende info

24 mei - 12 okt 2019

Permanent toegankelijk, met respect voor het privékarakter van dit KU Leuven woonerf

OPENING
24 mei 14:00
Met toelichting door: Pieter-Paul Mortier, Prof. Dr. Marc Vervenne; president van het Universitair Centrum Groot Begijnhof en Prof. Dr. Gerard Govers; vicerector van de Groep Wetenschap & Technologie

Tags

artefact