Geluid   /   Geluidskunst

Showcase Emerging Sound 2024

Maak kennis met de volgende generatie Belgische geluidskunstenaars

Anouk Kellner
Pavel Tchikov
Lawrence McGuire
Kaat Vanhaverbeke

PRAKTISCH

➤ Donderdag 16.05 - 19:00
➤ Start: STUK Studio (4e verdieping)
➤ Gratis met reservatie
➤ Concert met open deuren. Flexibele setting: staand, kussens of krukjes.

PROGRAMMA

19:00-20:00: Anouk Kellner — Airchoirs (installatie)

20:00: Start performances:

Anouk Kellner — Airchoirs
Pavel Tchikov — MMM (Motor Music Machine)
Lawrence McGuire — Enokian Soupe (+ Amarante Nat)
Kaat Vanhaverbeke — 3D Accordion XL

22:00: Einde

STUK & Q-O2 presenteren elk jaar een staalkaart van nieuwe geluidskunst in België. Vier beloftevolle geluidskunstenaars werden geselecteerd en krijgen een duwtje in de rug: Anouk Kellner, Pavel Tchikov, Lawrence McGuire & Kaat Vanhaverbeke. Ze kregen residentieruimte, inhoudelijke feedback en presenteren hun werk in de vorm van een parcours tijdens de Showcase Emerging Sound 2024.

Airchoirs is het afstudeerproject van Anouk Kellner aan het RITCS. Ze bouwde een installatie met houten orgelpijpen en sculpturale opblaaszakken die de ruimte vullen met zachte tonen die aanzwellen en weer vervagen. De installatie zal te horen zijn vanaf 19u in de Studio, waarna Kellner om 20u ook een live performance brengt.

Aansluitend zakken we af naar de Labozaal voor Pavel Tchikov. Met zijn installatie-performance MMM (Motor Music Machine) wilde hij een mechanisch instrument maken dat via motors bespeelbaar is. Het bevat onder andere snaren, windgongs en zelfgebouwde staalplaat-luidsprekers. Hiermee schept Tchikov live een bijzondere elektroakoestische klankwereld.

Lawrence McGuire (ook wel bekend als hogobogobogo) verdeelt zijn tijd tussen Brussel en Den Haag. Voor de Showcase brengt hij een nieuwe versie van Enokian Soupe, een samenwerking met de vocalist Amarante Nat. In dit stuk wordt de stem verkend door simultane combinaties van menselijke (die van Nat) en synthetische fonaties. Door menselijke en robotische klanken te versmelten ontstaat er een rijk en hybride klankpalet.

Ten slotte speelt accordeonist Kaat Vanhaverbeke haar compositie 3D Accordion XL, voor accordeon, elektronica en theatraal-choreografische bewegingen. Het driedimensionale verwijst naar de mogelijkheid om de blaasbalg van de accordeon in verschillende richting te trekken en te duwen. Specifieke bewegingen worden gekoppeld aan specifieke muzikale parameters zoals toonhoogte en ritme. Zo krijgt de muziek een extra dimensie van ruimtelijkheid.

Met dank aan Overtoon

do 16 mei 2024 19:00
Tickets Laatste tickets Uitverkocht

Locatie

STUK Studio

Prijs

Gratis met reservatie