Grand Genève Weak Structure _ Habitat Research Center, EPFL Lausanne and MA students; International consultation on Great Geneva
Lezing

STUDIO PAOLA VIGANO - nieuwe locatie

Door de verbouwingen in STUK verhuist deze lezing naar een nieuwe locatie: College De Valk, aula Zeger van Hee, DV1 91.56. Datum en startuur blijven ongewijzigd, tickets blijven uiteraard geldig.

The City Territory: a renewable resource

– reflectie door Rudy Luijters

Paola Viganò is een Italiaanse architecte en stedenbouwkundige, en professor aan de universiteiten van Lausanne en Venetië. Zelf behaalde ze een doctoraat ‘architectuur en stedenbouwkundige compositie’ aan de universiteit van Venetië. In 1989 werd ze assistent voor de stedenbouwkundige vakken van Bernardo Secchi aan diezelfde universiteit. Een jaar later richtten ze samen Studio Associato Bernardo Secchi Paola Viganò op, dat verschillende architectuur en stedenbouwkundige projecten in Europa wist te realiseren. Na het overlijden van Secchi, besloot Viganò om verder te gaan, met Studio Paola Viganò.

Studio is gespecialiseerd in stadsontwikkeling en werkt op verschillende schalen om stedenbouw volledig te begrijpen. De visie wordt gevormd door enerzijds aan te voelen hoe mensen leven binnen hun woning, maar anderzijds ook oog te hebben voor de complete stedelijke en territoriale ruimtes. Het bureau ontwierp verschillende projecten in België waaronder het theaterplein en Park Spoor Noord in Antwerpen, Hostel Wadi en het bijhorende masterplan voor De Hoge Rielen in Kasterlee en het openbaar domein van de Lamotsite in Mechelen.

In 2008 was Studio één van de tien geselecteerde teams voor het onderzoek rond ‘le Grand Paris’. Sindsdien realiseren ze verschillende visies voor grote metropolen zoals bijvoorbeeld ‘New Moscow’. Het project ‘Brussel 2040’ toonde met het revolutionaire voorstel van een ‘no car city’ ontwikkelingsmogelijkheden voor de hoofdstad die tot dan ongedacht bleven. Samen met de Universiteit van Luik is Paola Viganò recent aangesteld voor het opstellen van een masterplan voor de wederopbouw van de Vesdervallei, het epicentrum van de overstromingen in juli 2021. Tijdens de lezing zal Paola Viganò ingaan op de huidige situatie van deze studie. De projecten getuigen van hun manier van werken waarbij ze het stedelijk gebied in de brede zin van het woord begrijpen als een hernieuwbare residu.

In 2016 ontving Paola Viganò de Vlaamse Cultuurprijs voor architectuur (Ultima Architectuur). Datzelfde jaar ontving ze de titel Doctor Honoris Causa van de UCL.

Reflectie door Rudy Luijters | Rudy Luijters is botanist, landschapsfilosoof en kunstenaar. Hij woont en werkt in Brussel en publiceert over onderwerpen gerelateerd aan de openbare ruimte en het landschap. Onder de naam Atelier Veldwerk (i.s.m. Onno Dirker) worden projecten gerealiseerd op kleine en grote schaal zoals het ontwerp voor het landschappelijk concept en de natuurinrichtingselementen voor het Zwinpark.

Grand Genève Weak Structure _ Habitat Research Center, EPFL Lausanne and MA students; International consultation on Great Geneva

AUDITORIUM 22/23 – RESIDU/RESIDUEREN
Lezingenreeks architectuur, stedenbouw en design
Curator: RE-ST architecten

Kunnen we ontwerpen met datgene dat reeds gebruikt werd? Kunnen we vermijden dingen weg te gooien die nog waardevol zijn? Kunnen we herdenken wat we waarde geven?
Kunnen we herstellen wat fysiek en/of mentaal vervallen is? Kunnen we bepalen wat het tegenovergestelde van afval is? Kunnen we tevreden zijn met het genoeg? Kunnen we ervan uitgaan dat alles eindig is? Kunnen we door langer terug te kijken, verder vooruit zien?

WAAR
26.10 @ Hal 5 Locomotievenpad Leuven / 16.11 @ College De Valk Aula Zeger Van Hee Tiensestraat 41 Leuven / andere lezingen @ STUK Naamsestraat 96 Leuven

TICKETS
ticket@stuk.be
| 016 320 320

TARIEVEN
€ 9 | STUK lidmaatschapskaart € 7 | student € 5 | S&A leden gratis > leden kunnen hun ticket aanvragen per mail via ticket@stuk.be

PARTNERS
STUK, KU Leuven dep. architectuur, Existenz |STEUN VAN Stad Leuven, Vlaamse Overheid | SPONSORING FEBELCEM, Vandersanden Group, Media A+ Architecture in Belgium | GRAFISCH ONTWERP Buro Bertus

wo 19 apr 2023 20:00

Locatie

College De Valk Aula Zeger Van Hee
  • Tiensestraat 41
  • 3000 Leuven

Prijs

€ 9 basis
€ 7 STUKkaart
€ 5 student
gratis S&A leden

Taal

Engels