© Joeri Thiry
Lezing

Symposium Heliofoon — Aernoudt Jacobs

Naar aanleiding van de installatie en tentoonstelling Heliofoon van Aernoudt Jacobs organiseren STUK, Dienst Cultuur KU Leuven en Overtoon, platform voor geluidskunst, op donderdag 1 oktober een symposium waarin kunst en wetenschap centraal staan. Drie presentaties worden opgevolgd door een gemodereerd debat met Q&A en een drink in de tentoonstellingsruimtes.

Lees hier een artikel over de Heliofoon en de samenwerking met KU Leuven

Aernoudt Jacobs geeft in zijn presentatie meer tekst en uitleg bij het ontstaansproces van Heliofoon, een installatie die de energie van de zon omzet in geluid, zonder elektronische versterking. Heliofoonis het resultaat van een onderzoek in samenwerking met KU Leuven, Laboratorium voor Akoestiek, KU Leuven , ondersteund door een IWT CICI-beurs.
Christ Glorieux, Hoofd van de KU Leuven LRD–divisie Akoestiek en Thermische Fysica, licht toe hoe hij, en bij uitbreiding het laboratorium, de samenwerking heeft ervaren en welke inzichten naar boven zijn gekomen uit het onderzoek.
Alexandra Supper, Docent in het Departement voor Technologie en Samenleving aan de Universiteit van Maastricht, vervolledigt de lezingen. Zij gaat dieper in op de geschiedenis van de relatie tussen kunst en wetenschap, specifiek in het domein van de sonificatie.

Tijdens het gemodereerd debat worden de sprekers vervoegd door Katlijn Malfliet, vicerector van Cultuur-, Diversiteits- en Duurzaamheidsbeleid KU Leuven, en Pascal Cools, Flanders DC.

AERNOUDT JACOBS
°1968 — België

Aernoudt Jacobs is een kunstenaar gefascineerd door geluid in al zijn vormen. In zijn praktijk verkent Jacobs hoe geluiden en fenomenen kunnen leiden tot geluidsprocessen die de aandacht en de ervaringswereld van de toeschouwer kunnen raken. Zijn werken zijn het resultaat van een onderzoek van verschillende aspecten van veldopnames en de wijze waarop zij geassimileerd kunnen worden in nieuwe vormen en contexten. Jacobs' werk wordt internationaal gepresenteerd in musea en festivals. Samen met Christoph De Boeck leidt hij het platform voor geluidskunst, Overtoon. Aernoudt Jacobs woont en werkt in Brussel.

CHRIST GLORIEUX
°1965 – België

Christ Glorieux is onderzoeker in het Laboratorium voor Akoestiek van het Departement Natuurkunde en Sterrenkunde (afdeling Fysica van Zachte Materie en Biofysica) van de KU Leuven. Zijn onderzoeksinteresse situeert zich vooral in het domein van elastische en thermische materiaalkarakterisatie, in het bijzonder door middel van fotoakoestische en fotothermische meettechnieken, en bestrijkt ook een pallet van andere interdisciplinaire thema’s waarin licht en/of geluid een rol spelen, waaronder de ontwikkeling van een bionische ooglens, akoestische echolocatie, en akoestiek in het algemeen.

ALEXANDRA SUPPER
°1983 — Oostenrijk

Alexandra Supper is een onderzoeker aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen, Universiteit Maastricht. Oorspronkelijk opgevoed als socioloog, heeft zij de laatste jaren een meer interdisciplinaire interesse in de rol van geluid, wetenschap en techniek in de moderne cultuur ontwikkeld. Met name door haar in 2012 voltooid promotieonderzoek over sonificatie (de omzetting van data in geluid) is zij geïnteresseerd geraakt in het verkennen van grenzen en interacties tussen wetenschap en kunst. Haar onderzoek werd gepresenteerd en gepubliceerd in veel verschillende internationale symposia, conferenties, bundels en academische tijdschriften.

do 1 okt 2015 20:00

Locatie

STUK Auditorium

Prijs

Gratis

Bijkomende info

GELIEVE TE RESERVEREN VIA TICKET@STUK.BE