Expo
Pinar Yoldas

The Kitty AI

"Ik was nog maar 8 maanden oud toen de hel losbarstte in West Eurasia. Eigenlijk is dat 15 mensenjaren voor een kat, dus misschien was ik niet zó jong."
tekstfragment uit Kitty AI Speaks

In de 3D-animatie Artificial Intelligence for Governance, the Kitty AI toont kunstenares Pinar Yoldas hoe artificiële intelligentie (AI) de wereld heeft overgenomen. Om een band te creëren met haar onderdanen - wij mensen - heeft de AI de vorm van een schattige kitten aangenomen. In de 12 minuten durende video, praat Kitty AI over zichzelf en het werk als heerser van een megalopolis in het jaar 2039. Ze brengt een relaas over de onoplosbaarheid van een reeks crisissen uit het verleden zoals de migratiecrisis, de klimaatverandering, een onheilspellende ‘p-crisis’ en het onvermogen van de mens om gigantische infrastructuur te beheren. In die denkbeeldige toekomst neemt artificiële intelligentie de positie van politici en andere professionele groeperingen in en controleert en beheert de Kitty AI als eerste niet-menselijke heerser een politici-vrije-zone met een netwerk van AI’s. Wonend in de mobiele toestelletjes van haar onderdanen is Kitty AI in staat om voor 3 miljoen mensen tegelijkertijd te zorgen.

Foto's © Joeri Thiry / STUK

Pinar Yoldas
(°1979, Turkije)
Pinar Yoldas is een cross-disciplinaire kunstenares en onderzoekster die architecturale installaties, sculpturen, video en geluidswerk en tekeningen maakt tegen een achtergrond van ontwikkelingen in biologie en digitale technologie. In haar praktijk onderzoekt en verhoudt ze zich tot thema’s zoals posthumanisme, eco-nihilisme, het antropoceen en feministische technowetenschappen.
Als Guggenheim fellow, werd haar werk wereldwijd gepresenteerd in solotentoonstellingen in o.a. Roda Sten Könsthall, Gothenburg (2016), Polytech Museum Moscow (2015) en Schering Stiftung project Space Berlin (2014) en in groepstentoonstellingen in o.a. 9th Nordic Biennial (2017), Taiwan National Museum of Fine Arts (2016), 14th Istanbul Biennial (2015), ZKM, Karlsruhe (2015), Transmediale Festival, Berlin (2014) en NAMOC National Art Museum of Beijing (2014).
Pinar Yoldas behaalde een doctoraat aan de Duke University, een Bachelor of Architecture aan deMiddle East Technical University, een Master of Arts aan de Bilgi University, een Master of Science aan de Istanbul Technical University en een Master of Fine Arts aan de University of California, Los Angeles. Ze woont en werkt in Ann Arbor, Michigan.

www.pinaryoldas.info
Interview met Pinar Yoldas ter gelegenheid van haar solotentoonstellign in Röda Sten Konsthall Herfst 2016
whitecircle.xyz


Pinar Yoldas - Artificial Intelligence for Governance, the Kitty AI, 2016
video, 12:40 min, engels gesproken en ondertiteld
courtesy: Pinar Yoldas

scenografie toren ‘aranea’: straatrijk & wøti

wo 27 sep 2017 14:00
do 28 sep 2017 14:00
do 28 sep 2017 14:00
vr 29 sep 2017 14:00

Locatie

STUK Binnenplein