Performance

Tom Hannes - X-ED ESSAY

‘je zou zenmeditatie kunnen beschrijven als mentaal marineren in een alternatief beeld van jezelf en van de wereld. Je zit daar, je laat alles passeren, met het oogmerk om een meer boeddha-achtig mens te worden (...). Op dezelfde manier is schilderkunst, als het werkt, zowel voor de maker als voor diegene die kijkt, iets waar je heel lang naar kan zitten kijken en dat iets verandert. (...) [Het] beeldende [zorgt voor] een manier van kijken waarbij datgene wat je daarvoor dacht te weten op losse schroeven komt te staan en daardoor plaats maakt voor misschien een andere manier van weten, of iets anders te weten.’
- Tom Hannes - De Boeddhistische blik. Seizoen 18 afl 16 - een nieuw verhaal.

X-ED ESSAY is een audio-installatie en performance gebaseerd op Essay, een werk van John Cage uit 1985. Voor dit werk sprak Cage achttien tekstfragmenten uit Henry David Thoreau’s anarchistisch manifest Essay on the Duty of Civil Disobedience (1848) in. De tekstfragmenten varieerden sterk in lengte; de kortste niet meer dan twintig regels, de langste elf bladzijden. De fragmenten werden op elektronische wijze even lang gemaakt en op elkaar gelegd. Het resultaat was een uiterst complexe en fascinerende geluidsstroom.

Cage-kenner, performer en zenboeddhist Tom Hannes creëerde voor deze tentoonstelling een nieuwe versie van dit werk, X-ED ESSAY, waarvoor hij de achttien teksten zelf insprak opdat ze allemaal precies 20 minuten zouden duren. De langste teksten werden op een doorsnee spreekritme voorgelezen, voor de kortere teksten werden de klanken lang, soms héél erg lang, aangehouden zonder de kleur van de spreekstem te verliezen. Het hieruit resulterende werk X-ED ESSAY wordt gepresenteerd aan de hand van negen luidsprekers die elk telkens twee van de ingesproken teksten uitzenden in een landschap van meditatiematjes en -kussens. Het publiek wordt uitgenodigd om het geluid tot zich te laten komen in een zen-mix van heldere focus en ontvankelijke ontspanning. Op verschillende tijdstippen is Tom Hannes aanwezig in de installatie, in zit- of wandelmeditatie.

Performance dates:

8 June, 19:00 — 23:00: opening night
18 June, 14:00 — 19:00: An afternoon of Artefact sound
25 June, 14:00 — 19:00: finissage

X-ED ESSAY
2023 - 18-channel audio installation and performance

Courtesy the artist
Met de steun van De Grote Post
Commissioned by STUK, House for Dance, Image & Sound in the context of The Ecstatic Being. Between knowing and understanding (2023).
do 8 jun 2023 19:00 - 23:00
zo 18 jun 2023 14:00 - 19:00
zo 25 jun 2023 14:00 - 19:00

Locatie

STUK Paviljoenenzaal

Prijs

gratis

Tags

artefact