Film
Annik Leroy

Tremor - Es ist immer Krieg

“Since long have I pondered the question of where fascism has its origin. It is not born with the first bombs, neither through the terror one can describe in every newspaper … its origin lies in the relations between a man and a woman, and I have tried to say … in this society there is war permanently.”
— Ingeborg Bachmann

Es ist immer Krieg: onheilspellende woorden, ontleend aan dichteres en schrijfster Ingeborg Bachmann, vormen de ondertitel van Annik Leroy’s laatste film TREMOR. De zin brengt ook een gevoel aan dat door al het werk van de Brusselse fotografe en filmmaakster woekert: een gevoel van onverzoenbaarheid, een weigering zich te onderwerpen aan de gewelddaden die onze dagelijkse levens doordringen. Leroy’s films laten ons voelen hoe geschiedenissen van onderdrukking en onrecht blijven spoken in het heden; hoe hun aanwezigheid niet enkel kan worden waargenomen in de littekens in het fysieke landschap van het hedendaagse Europa, maar ook weergalmt in ontelbare gevallen van geweld en vernietiging die straffeloos aan ons voorbijgaan. Het zijn deze nauwelijks waarneembare, dreigende ‘tremoren’ die onze alledaagse levens en interpersoonlijke relaties aanhoudend doordringen, die resoneren doorheen de films, video’s en installaties die Leroy sinds 1980 heeft gemaakt. Maar Ingeborg Bachmann en Annik Leroy bieden weerstand tegen deze aanhoudende geschiedenis van oorlog en geweld met een utopisch geloof dat Bachmann heeft verwoord als “een dag zal komen”.

2017, DCP, Duits, Italiaans, Nederlands, IJslands, Frans, 92 min

In samenwerking met Courtisane, de Onderzoeksgroep Algemene Literatuurwetenschap en Culturele Studies, Lieven Gevaert Centre & het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (KU Leuven).

wo 24 apr 2019 20:00

Locatie

Cinema ZED STUK

Prijs

€8,5 basis
€7 reductie