Waar komt onze empathie vandaan en waarom? (Lessen voor de XXIste eeuw)
Live opgenomen op maandag 22 februari - 19:30 - 21:30
In zijn les voor de XXIste eeuw gaat Prof. Rudi D’Hooge vanuit het domein van de evolutionaire psychologie aan de slag met volgende vraag: waar komt (ons gevoel voor) menselijke empathie vandaan, en waarom?
Na een korte kadering van het begrip empathie en aanverwante concepten, neemt Prof. D’Hooge je mee op door de wondere wereld van de menselijke hersenen. Onze hersenen spelen niet alleen een belangrijke rol in het empathisch vermogen, maar zijn ook zo verschillend van andere diersoorten, dat er een evolutionair voordeel moet zijn dat verklaart waarom dit zo is. Doorheen de les positioneert Prof. D’Hooge zijn stellingen binnen, tussen en af en toe in tegenstelling tot de geschriften van o.a. Frans De Waal, Michael Tomasello, Richard Leakey en Sarah Blaffer Hrdy.
Herbekijk hier de les.
Prof. Rudi D’Hooge is gewoon hoogleraar aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven. Hij is tevens hoofd van het Laboratorium voor Biologische Psychologie, en lid van LBI - KU Leuven Breininstituut.
Op donderdag 17 juni en vrijdag 18 juni (12:00 - 13:00) geeft Prof. Rudi D’Hooge een speciale lunchrondleiding door de tentoonstelling Artefact: Wired for Empathy. De rondleiding is gratis, maar plaatsen zijn beperkt. Reserveren kan via de links hieronder, of via de Rondleidingenpagina.