Dans   /   Performance
Mestizo Arts Platform, fABULEUS, Trill & WIPCOOP

WIPCOOP: 4 x Work In Progress

WIPCOOP - de Work In Progress Coöperatie van Mestizo Arts Platform - is een uniek ontwikkelingsparcours in Leuven, Brussel, Antwerpen en Gent. WIPCOOP staat voor ruimte maken voor nieuwe stemmen, verhalen, vormen en talen in de podiumkunsten. In 2023 vond de eerste Leuvense editie in STUK plaats. Dit jaar is OPEK de place to be. Farida, Nata Mandaria, Saloua Hassani en Jolien Baeyens tonen elk een kort work-in-progress. Aansluitend gaan ze in gesprek met professionals over hun werk en mogelijke steun.

Saloua Hassani - Ga je weg. (Werktitel) gaat over de onvoorwaardelijke liefde tussen een moeder en haar kind. De voorstelling belicht de moeilijke situaties tussen de twee, maar ook het belang van de eigen ik-persoon van zowel een kind als van een moeder.

Jolien Baeyens - Press A to Start is een dansvoorstelling geïnspireerd op nostalgische en hedendaagse videogames. Met haar vijf dansers verkent Jolien de intrigerende soundscapes en indrukwekkende 3D-landschappen uit de virtuele spelwereld. Ze verkennen, vechten, behalen hogere levels en doorstaan de nodige bugs en glitches.

Farida Z. - Spoken Word Fusion: Human Voices is een voorstelling over identiteit, erfgoed, migratie en trauma; met spoken word, theater en beeld. Ze belicht de verschillen en de overeenkomsten tussen de Vlaamse, eigen en andere culturen, met de nodige humor maar ook met ruimte voor kwetsbaarheid.

Nata Mandaria - Moederwittevrouwen / თეთრი დედა ქალები is een kritiek op de continu fluctuerende rol van de vrouw. Van het jonge meisje dat moet dienen, tot de huismoeder die dagdroomt. De vrouwen rondom Nata Mandaria hadden nooit een keuze. Zij heeft die wel. In ‘Moederwittevrouwen’ speelt Nata Mandaria met het maatschappelijk beeld van de vrouw. De moederwittevrouw is een reine jonge huisvrouw die haar man dient en haar kind opvoedt. Ze is alles wat het patriarchaat van haar verwacht, en niets meer dan dat. De neerbuigende Georgische term: ‘დედა ქალი' , verwijst naar jonge meisjes die de mannen in de familie dienen en zelf niet serieus genomen worden tot ze trouwen. Gedragen ze zich te volwassen voor hun leeftijd, dan worden ze ‘dedakalebi’ genoemd. Rugweg vertaald naar ‘moedervrouwen’.

TEAM / CREDITS

Saloua Hassani - Ga je weg. (Werktitel)

Concept & Tekst: Saloua Hassani / Beweging: Mokhallad Rasem / Spel: Loena Ottou en Glenn Vanoverbeke / Met de steun van Mestizo Arts Platform/WIPCOOP, STUK.

Jolien Baeyens - Press A to Start

Choreografie: Jolien Baeyens / Dans: Jolien Baeyens, Marlies Basstanie, Jakoba De Greef, Janne Maes, Hannah Wellens, Kaat Willekens / Met dank aan BAC Art Lab, Universitair Sportcentrum KU Leuven. Met de steun van Mestizo Arts Platform/WIPCOOP, STUK.

Farida Z. - Spoken Word Fusion: Human Voices

Concept & Spel: Farida / Regie: Bart Vanderheyden / Met de steun van Mestizo Arts Platform/WIPCOOP, STUK.

Nata Mandaria - Moederwittevrouwen / თეთრი დედა ქალები

Regie, tekst en spel: Nata Mandaria / Coaching: Samuel Valor Reyes / Dramaturgie: Marie Peeters / Kostuum: Aurora Mesropyan / Scenografie: Kayin Luys / Met de steun van Mestizo Arts Platform / WIPCOOP, fABULEUS.

Saloua Hassani (zij/haar) is masterstudent aan de LUCA School of Arts. Ze speelde in Jihad van Liefde als vervanger van actrice Amara Reta aan de zijde van Rashif El Kaoui. Ze deed ook stage bij het Toneelhuis voor de voorstelling Venus in Libra van Jaouad Alloul. In 2023 schreef en speelde ze een solo voor het Roots and Wings Festival van Madam Fortuna, in samenwerking met het Zid Theater in Amsterdam en onder begeleiding van Mike van Alfen.

Jolien Baeyens (zij/haar) Jolien is masterstudent Sport- en Bewegingswetenschappen aan de KU Leuven met een grote passie voor dans. Om zich niet alleen op het sportieve, maar ook op het artistieke aspect van dans te kunnen toeleggen, studeert ze halftijds. Zo heeft Jolien reeds mogen choreograferen voor de danscompagnie van de KU Leuven, deelgenomen aan de Grote Belgische Dansvitrine en een gastchoreografie gebracht op Dansproject 2024.

Farida Z. (zij/haar) is een kunstenaar uit het Limburgse Houthalen, waar ze in 2022 slam poetry-kampioen werd. Zij was al zeer jong geboeid door kunst, maar opgroeien, in de jaren tachtig, in een gezin met een Marokkaanse moeder en vader, bood haar geen kansen om kunstonderwijs te volgen. Farida vond haar toevlucht in de taal. Sinds 2017 combineert ze haar passie voor taal als spoken word artist en beeldend kunstenaar. Met haar initiatief WOOM, women only open mic, zoekt Farida verbinding op met andere vrouwen die moeilijk aansluiting vinden.

Nata Mandaria (zij/haar) is sociaal-cultureel werker en probeert deze facetten mee te nemen als schrijver en performer. Ze komt oorspronkelijk uit Limburg, maar belandde op haar achttiende in Brussel. Zelf zegt ze liever dat ze opgroeide in 'Klein Georgië'.

Haar werk vertrekt vaak vanuit haar verhaal als de dochter van Georgisch-orthodoxe, eerste generatie migranten en alle beperkingen, schoonheden en pijnpunten die dat met zich meebrengt. Iemand vertelde haar ooit dat alles begint bij “een gevoel”. Dat gevoel koppelt ze in ritmische teksten terug naar een publiek.

Ze was met haar spoken word al eerder te zien op Outside In Festival, FASHIONCLASH, Theater Aan Zee en Europalia Georgia. Als performer speelde ze tot nu toe in The Age of Love en (The Age Of) Resurrection van Samuel Valor Reyes. Sinds 2023 verdiept ze zich in haar eigen makerschap.

Blijf op de hoogte van Nata Mandaria’s werk via Instagram.

CREDITS WIPCOOP

WIPCOOP = MESTIZO ARTS PLATFORM + ARENBERG, KVS, KUNSTZ, CAMPO, KAAITHEATER, TONEELHUIS, RATAPLAN, MARTHA!TENTATIEF, DE CENTRALE, DETHEATERMAKER, MADAM FORTUNA, NTGENT, KOPERGIETERY, FAMEUS, LARF! KAZEMATTEN, 0090, WPZIMMER, ARSENAAL/LAZARUS, OC NOVA, BE HUMAN, PIANOFABRIEK/CITYLAB, VICTORIA DELUXE, THEATERFESTIVAL, GLOBE AROMA, THEATER AAN ZEE, LEZARTS URBAINS, FABULEUS, WORKSPACEBRUSSELS, TRANSFOCOLLECT, VIERNULVIER, BIJ DE VIEZE GASTEN, ZINNEMA, MOUSSEM, DANSPUNT, THASSOS, SOCHA, KC NONA, DE SINGEL, DE MAAN, ZOMER VAN ANTWERPEN, WALPURGIS, HETPALEIS, RAS EL HANOUT, ULTIMA VEZ, BRONKS, DE KOER, CC JACQUES FRANCK, IMPULSION DANCE, MONTY, DE STUDIO, STORM OP KOMST, STUK, VINCENT COMPANY, LE BAMP, GOUVERNEMENT, TATWERK, RIGHT ABOUT NOW, NAU IVANOW, ATELIER 210, GET DOWN AGENCY, LA BALSAMINE, LE RIDEAU, CORSO, 30 CC, TRILL, BURN, HET BOS, CIE TARTAREN, BATARD, DE NIEUWE SPELERS, KAAP / MET STEUN VAN: VLAAMSE GEMEENSCHAP & CAN PORTICUS

do 26 sep 2024 9:30 - 16:00

Locatie

OPEK
  • Vaartkom 4
  • 3000 Leuven

Prijs

GRATIS na inschrijving (via de ticketknop hierboven