© Joeri Thiry / STUK

Begüm Erciyas - Pillow Talk

Begüm Erciyas werkt in haar performances met de kracht van de stem en de daad van het spreken. Na het succesvolle Voicing Pieces brengt ze dit jaar een nieuwe creatie die zich richt op de ervaring van de stem als autonoom medium. Want hoewel we er onze persoonlijke overtuigingen en gevoelens mee uitdrukken, blijven we in het digitale tijdperk vaak in twijfel over wie spreekt: een persoon of een machine? In Pillow Talk wisselen die bevreemding en overtuiging elkaar voortdurend af. Verspreid over een heuvelachtig landschap maakt het publiek contact met een virtuele entiteit. Een kunstmatige stem functioneert als een bemiddelaar, een gesprekspartner en een spiegel. Terwijl gesprekken woord voor woord worden opgebouwd, indrukken worden gedeeld, dutjes worden gedaan en de tijd verstrijkt, nodigt Pillow Talk je uit om een intieme relatie aan te gaan met het niet-menselijke.

Tijdens haar studies moleculaire biologie en genetica in Ankara was Begüm Erciyas betrokken bij verschillende dansprojecten in Turkije, en vervoegde ze [laboratuar], een onderzoeks- en projectgroep voor podiumkunsten. Nadien studeerde ze aan de Salzburg Experimental Academy of Dance in Oostenrijk. Sinds 2006 is ze een actief lid van Sweet and Tender Collaborations, en nam ze deel aan verschillende samenwerkings- en collective projecten en ontmoetingen. Ze was artist in residence in de Akademie Schloss Solitude in 2007/08, bij K3- Zentrum für Choreographie Hamburg in 2009, de Villa Kamogawa / Goethe Institute Kyoto in 2014 en Circuit Est / Goethe Institute Montréal in 2015. Ze ontving een onderzoeksbeurs van de Saison Foundation Tokyo in 2017.

Eerder werk, zoals Ballroom (2010), this piece is still to come (2012), A Speculation (2014), Voicing Pieces (2016), werd getoond op verschillende plekken en in verschillende contexten, zoals Kunstenfestivaldesarts (Brussels), Tanz im August Festival (Berlin), HAU Hebbel am Ufer (Berlin), Kampnagel (Hamburg), Kaaistudios (Brussels), STUK (Leuven), iDANS (Istanbul), Tanzquartier Wien (Vienna), EMPAC (Troy), Malta Festival (Poznan).