© Tom Herbots
Zoë Demoustier - Act of archiving
Act of archiving is een choreografische research naar het lichaam als archief van opgeslagen herinneringen. Aan de hand van beweging en documentair materiaal geeft Zoë Demoustier vorm aan een tijdlijn waarin het lichaam centraal staat. Dit is een vooronderzoek voor twee nieuwe projecten:
What Remains over de vergankelijkheid van lichaam en geest, waarin een choreografische uitwisseling wordt gemaakt tussen de lichamen van jonge kinderen en die van oudere dansers. Een startende fysieke dialoog over dementie.
My Fathers Archive, waarin Zoë samen met haar broer Misha een fysieke tijdlijn maakt van de videobeelden die hun vader gedurende 20 jaar maakte als oorlogsjournalist. Zoekend naar hun eigen verhouding tot die beelden waarmee ze zijn opgegroeid en die grote wereldgebeurtenissen thuis binnenbrachten.
TEAM
Zoë Demoustier - choreograaf & performer
Misha Demoustier - performer
Elowise Vandenbroecke - dramaturgie
Willem Lenaerts - geluidsontwerp
Zoë Demoustier (1995) is choreograaf en performer. Ze startte haar traject in 2002 met Dromen hebben veters, een voorstelling van Kabinet K en fABULEUS.
Zoë studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten waar ze in 2017 haar diploma behaalde aan de Mime opleiding. Ze ontwikkelde er van danser tot performer in de bredere zin en als maker met de voorstellingen Never ending Roads en nesten. In 2018 behaalde ze een master aan het RITCS Brussel waar ze de voorstelling Regarding the Pain of Others maakte bij Kaaitheater en Ultima Vez. Momenteel schrijft Zoë een masterthesis over het belichamen van conflict in hedendaagse choreografie binnen de opleiding Culturele studies van de KULeuven.
De voorbije jaren werkte Zoë als assistent van Michiel Vandevelde voor de creatie en tournee van Paradise Now (1968-2018) en van choreograaf Alma Söderberg voor Entangled Phrases. Ze ontwikkelde samen met Anna Bentivegna en Ayrton Fraenk hun afstudeervoorstelling nesten over de zoektocht naar een thuis voor kinderen vanaf 4 jaar bij fABULEUS
Zoë heeft een affiniteit voor het werken met kinderen en jongeren in artistieke projecten en in het begeleiden van hun eigen artistieke taal. Ze werkt daarvoor samen met fABULEUS, Bronks, Passerelle vzw, Okan en Danscentrum Aike Raes.
Het lichaam is het startpunt voor haar visuele performances. Vanuit beweging maakt ze linken met actuele en geëngageerde onderwerpen en creëert documentaire choreografisch werk.
Zoë performt dikwijls in haar eigen creaties en wekt naast professionele performers met kinderen/jongeren en kwetsbare groepen, afhankelijk van de inhoud van het project.
Als performer werkte ze samen met o.a.: Kabinet K, David Weber-Krebs, L Marcelo Evelin, Danielle van Vree, Wim Vandekeybus/Ultima Vez, Sandra Delgadillo, Seppe Baeyens & Jef Vangestel.
Zoë is oprichter van Platform In De Maak, een platform voor nieuwe makers in de podiumkunsten. In 2020 won Zoë de prijs voor jonge belofte van de stad Leuven.