© Tom Herbots

Zoë Demoustier - Unfolding an archive

Tijdens deze residentie werkt Zoë Demoustier verder aan haar creatie Unfolding an archive. In de loop van deze voorstelling ontvouwt Zoë Demoustier een beeldarchief van 20 jaar oorlogsverslaggeving. De man achter de camera is haar vader Daniel Demoustier. De zoektocht naar een verhouding tot het beeldenrijk van wereldgebeurtenissen waarmee ze is opgegroeid is als een beweging van ver en dichtbij. In een poging tot een reconstructie brengt ze het beeldarchief tot leven. Ze ontmantelt de mechanismen die schuilgaan achter de beelden die haar vader vastlegde en pleegt een kritische interventie. Van wie is deze geschiedenis? Wie wordt er gerepresenteerd? Gaandeweg ontstaat er een choreografie van poses en gebaren in een opgebroken tijdlijn van fysieke herinneringen.


Credits
Performance: Zoë Demoustier
Dramaturgie: Elowise Vandenbroecke
Geluid: Willem Lenaerts
Vormgeving: Annemie Boonen

© Tom Herbots

Zoë Demoustier (1995) is choreograaf en performer. Ze startte haar traject in 2002 met Dromen hebben veters, een voorstelling van Kabinet K en fABULEUS.

Zoë studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten waar ze in 2017 haar diploma behaalde aan de Mime opleiding. Ze ontwikkelde er van danser tot performer in de bredere zin en als maker met de voorstellingen Never ending Roads en nesten. In 2018 behaalde ze een master aan het RITCS Brussel waar ze de voorstelling Regarding the Pain of Others maakte bij Kaaitheater en Ultima Vez. Momenteel schrijft Zoë een masterthesis over het belichamen van conflict in hedendaagse choreografie binnen de opleiding Culturele studies van de KULeuven.

De voorbije jaren werkte Zoë als assistent van Michiel Vandevelde voor de creatie en tournee van Paradise Now (1968-2018) en van choreograaf Alma Söderberg voor Entangled Phrases. Ze ontwikkelde samen met Anna Bentivegna en Ayrton Fraenk hun afstudeervoorstelling nesten over de zoektocht naar een thuis voor kinderen vanaf 4 jaar bij fABULEUS.

Zoë heeft een affiniteit voor het werken met kinderen en jongeren in artistieke projecten en in het begeleiden van hun eigen artistieke taal. Ze werkt daarvoor samen met fABULEUS, Bronks, Passerelle vzw, Okan en Danscentrum Aike Raes.

Het lichaam is het startpunt voor haar visuele performances. Vanuit beweging maakt ze linken met actuele en geëngageerde onderwerpen en creëert documentaire choreografisch werk.

Zoë performt dikwijls in haar eigen creaties en wekt naast professionele performers met kinderen/jongeren en kwetsbare groepen, afhankelijk van de inhoud van het project.

Als performer werkte ze samen met o.a.: Kabinet K, David Weber-Krebs, L Marcelo Evelin, Danielle van Vree, Wim Vandekeybus/Ultima Vez, Sandra Delgadillo, Seppe Baeyens & Jef Vangestel.

Zoë is oprichter van Platform In De Maak, een platform voor nieuwe makers in de podiumkunsten. In 2020 won Zoë de prijs voor jonge belofte van de stad Leuven.