Huis voor Beeld

INLEIDING

De zomer is voltooid verleden tijd, de dagen worden korter en een nieuw seizoen dient zich aan. Gelukkig hebben de kunstenaars in STUK weer heel wat te bieden om je te boeien tijdens de donker wordende herfstavonden.

Vijf weken lang bouw(d)en we ondertussen aan de eerste solotentoonstelling in België van internationaal gelauwerd kunstenaar Omer Fast. In een installatie / scenografie die de tentoonstellingsruimte in STUK volledig transformeert, bevraagt Fast de idee van een memorabel beeld in het (collectieve) geheugen en de kracht van een al dan niet impliciet narratief. Zowel de single-screen lm Looking Pretty for God (After G.W) en de 3D- lm August als de tentoonstellingsscenogra e leiden tot een tastbare ervaring van deze soms erg abstracte topics. Omer Fast licht zelf zijn werk toe op de opening op woensdag 11 okto- ber, om 19u. Je bent van harte welkom!

Eenzelfde gelijkaardige gevoeligheid voor het particuliere van een individueel leven versus de onvermijdelijke continuïteit, vergan- kelijkheid en vernieuwing vinden we terug in Certain Women. Dat prachtige lmdocument van de Amerikaanse cineaste Kelly Reichardt dat op gevoelige manier inkijk biedt in het leven van vier vrouwen is één van de Film Focus avonden die STUK opnieuw in samenwerking met Courtisane en KU Leuven aanbiedt (22 nov). Voor meer lm kan je uiteraard terecht bij onze collega’s van ZED – in de cinemazaal in STUK of op de Vesalius-site. Fans van kort lms kunnen dan weer begin december hun hart ophalen tijdens het Internationaal Kort lm Festival dat opnieuw de beste producties van het afgelopen jaar ver- zamelt (2-9 dec). Kijk zeker ook even naar de laboreeks voor kort lms die langs alle kanten de grenzen van het format opzoeken.

Voor we daaraan toe zijn echter, landt ook dit seizoen Playground opnieuw in STUK en M-Museum (16-19 nov) met een selectie scherp werk op het snijvlak van beeldende kunst en performance. In deze brochure vind je alvast vier suggesties uit het rijkgevulde program- ma. We lichten daarnaast ook een tip van de sluier over Artefact dat in 2018 helemaal in het teken zal staan van de connectie tussen mens, aarde en geologische materialen.

Naast de prikkelende lezingen die Stad & Architectuur voor ons in petto hebben, verwelkomen we dit najaar Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck en P2P-goeroe Michel Bauwens voor hun statements over respectievelijk duurzame stadsontwikkeling en een op ‘commons’ gebaseerde samenleving.

Graag tot in STUK, een Huis voor Beeld
Karen Verschooren
Programmator Beeld