Bureau Bas Smets • Luma Arles © Remi Benali
Lezing
BUREAU BAS SMETS (BE)

Accelerated Nature

Hoe zijn stad en natuur met elkaar verbonden? Landschapsarchitect Bas Smets ontwerpt landschappen die ontstaan uit complexe situaties in (rand)stedelijke gebieden. Door het nauwkeurig lezen van ‘landschapsstructuren’, zowel een park als parking, voetbalterrein, of landbouwperceel, ontstaan hybride oplossingen die nieuwe natuurlijke verbindingen maken.

Wat de natuur op zijn eigen ritme zou doen, wordt hier versnelt. Dat is het uitgangspunt voor het recente project Parc des Ateliers van Bureau Bas Smets voor LUMA Arles. Met meer dan 80.000 bomen, struiken en bomen wordt het semi-woestijnklimaat van de voormalige industriële site omgevormd tot een mediterraan klimaat – door gebruik te maken van de logica van de omringende bestaande biotopen. Na de lezing zal Bruno Notteboom, docent Urban Design, Urbanism, Landscape and Planning (KU Leuven) en auteur van o.a. 'Verhalen, methoden en systemen - Bureau Bas Smets en het stedelijk landschap' een gesprek voeren met Bas Smets om verder in te gaan op de steeds evoluerende verhouding tussen natuur, landschap en stad.

Bureau Bas Smets is in 2007 opgericht in Brussel. Het bureau heeft internationaal naam gemaakt en is gegroeid tot een team van twintig architecten en landschapsarchitecten met projecten in meer dan twaalf landen. Recente projecten zijn o.a. Parc des Ateliers voor LUMA Arles, Tour & Taxis Park in Brussel, Trinity Plaza in Paris La Défénse, en de Mandrake Hotel in Londen.

AUDITORIUM 21/22 – SLOW SPACE
lezingenreeks architectuur, stedenbouw en design

Hoe manifesteert traagheid zich in de ruimte? Hoe ziet een traag proces eruit? Kunnen we weerstand bieden aan snelheid? Kunnen we tegengaan om over tijd en ruimte te spreken in termen van consumptiegoed? Hoe vertel je een verhaal over trage ruimte? Wie zijn de protagonisten (anti-helden) van dit verhaal? Is er een Slow Movement in opkomst? Wie zijn de ontwerpers en kunstenaars die zich bekommeren om traagheid? Hoe doen ze dat? Wat is de juiste trage attitude? De perfecte slow setting? De beste slow vibes?

PARTNERS: STUK, KU Leuven dep. architectuur, KU Leuven Cultuur, Existenz / STEUN VAN: stad Leuven, Vlaamse Overheid / SPONSORING: FEBELCEM, Vandersanden Group, Media A+ Architecture in Belgium / Ontwerp affiche: Buro Bertus

wo 16 mrt 2022 20:00

Locatie

Maria Theresiacollege 00.14
  • Sint-Michielsstraat 6
  • 3000 Leuven

Prijs

€9 basis
€7
STUKkaart
€5 studenten
€2,5 student KUL dep. architectuur
gratis
S&A-leden

Taal

Engels