Bruther, 50 Housing units, Limeil-Brévannes , 2013
Lezing
Bruther (FR)

Geannuleerd: Architectuur in onderhandeling

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, annuleert STUK alle geplande voorstellingen, concerten en evenementen tot en met 19 april 2020. STUK volgt daarmee de maatregelen van de federale overheid.

TICKETS?

Alle gekochte tickets worden terugbetaald. Alle ticketkopers waarvan we gegevens hebben worden door ons gecontacteerd.

Alexandre Theriot vormt samen met Stéphanie Bru de spil van het Parijse architectenbureau Bruther. Ze verwierven onder meer bekendheid met het cultuur- en sportcentrum in de dichtbevolkte stadswijk Saint Blaise, Parijs (2014) en met het onderzoekscentrum voor de nieuwe generatie op Caen in Normandië (2015). Bruther zoekt in zijn projecten een delicaat evenwicht tussen strategie en vorm, striktheid en vrijheid, specificiteit en het generische, directheid en schaalbaarheid. Dat evenwicht zoeken ze vaak in de dichtbevolkte stadskern.

Omgaan met wonen en huiselijkheid resulteert in dat geval in een architectuur in onderhandeling. Hoe kunnen we omgaan met de noties privacy en huiselijkheid, en tegelijkertijd een stedelijke levendigheid genereren? Hoe vertaalt zich dat vormelijk? Een voorbeeld is het project met 25 wooneenheden en commerciële ruimten (2017) in de eclectische omgeving van Rue Pelleport in het twintigste arrondissement van Parijs. Het woongebouw werd zo ingepland dat niet alleen in het hart van het bouwblok een open groene vlakte ontstaat, maar tevens de mogelijkheid om de stoep plaatselijk te verbreden en zo ontmoeting te stimuleren. Ook het verblijf voor universitaire onderzoekers in de parkomgeving van Cité Internationale in Parijs (2013) gaat de onderhandeling met de omgeving aan: een compacte, gespleten kubus aan de rand van het park tracht zich in te schrijven in de logica van het ingetogen en uniforme ensemble van woongebouwen. Een verhoogde gelijkvloerse verdieping zorgt voor een natuurlijke geluids- en zichtsbarrière waardoor het volledige gebouw beglaasd kan worden. Een minimale, functionele maar flexibele en aanpasbare inrichting van de woonunits (bijvoorbeeld door wegneembare scheidingswanden), zorgt ervoor dat de vrijgekomen ‘open’ ruimte een voedingsbron kan worden voor de ontwikkeling van een gemeenschapsleven.

Ook in een minder dichtbevolkte context waar vrijstaande woningen primeren vertrekken de Franse architecten van een uitgekiende footprint. Zo ontwikkelt het sociale woongebouw met 50 wooneenheden in Limeil-Brévannes (2013) zich als een spil tussen in het uitgestrekte parkgebied dat omringd wordt door hoogbouw en het woonweefsel aan de andere kant.

In 2008 richtten Stéphanie Bru en Alexandre Theriot het vanuit Parijs opererende architectenbureau Bruther op. Intussen hebben ze ook een afdeling in Lausanne, Zwitserland. Ze werken op de schaal van architectuur, onderzoek, onderwijs, stedenbouw en landschap. Alexandre Theriot doceert – net als Stéphanie Bru – aan EPFL Lausanne en is gastprofessor aan ETH Zürich. In 2014 publiceerde het duo de monografie ‘Introduction’ en in 2017 werd ‘2G 78’ gewijd aan 13 van hun projecten.

AUDITORIUM 19/20 lezingenreeks architectuur, stedenbouw en design
HOME – There’s no place like home

Op welke wijze kunnen we vandaag een plek voor onszelf genereren? Waar kiezen we die plek en hoe definiëren we onze ‘eigen’ plek? Auditorium 19/20 wil inzoomen op architectuur als initiator van reflecties op de hedendaagse woonproblematieken. Kan architectuur méér zijn dan de saus om een economisch model te verkopen? Moet architectuur niet de kern zijn, van waaruit het nieuwe (betaalbare) wonen groeit? En wat is dat nieuwe wonen?

19/11/2019: Miroslav Sik (CH)
13/02/2020: Frédéric Druot (FR)
20/02/2020: Dogma (BE)
19/03/2019: Anthony Vidler (UK/USA) - uitgesteld

26/03/2020: Bruther (FR)
04/05/2020 21:00: Estudio Teddy Cruz (USA)

CURATOR: Laura Meulemans / PARTNERS: STUK Kunstencentrum, KU Leuven dep. architectuur, Existenz / SUPPORT BY: stad Leuven, Vlaamse Overheid / SPONSORING: Febelcem, ASSA ABLOY Entrance Systems, Vandersanden Group, A+ Architecture in Belgium

www.stadenarchitectuur.be

do 26 mrt 2020 20:00

Locatie

STUK Auditorium

Taal

Engels