Film
Pedro Costa

Cavalo Dinheiro

Als een expressionistische barokmeester vervolgt Portugees cineast Pedro Costa zijn eigenzinnige pad met Cavalo Dinheiro (Horse Money). De film kruipt als het ware in het hoofd van Ventura (ook al te zien in Colossal Youth, 2006), die als jonge Kaapverdiër naar Lissabon kwam voor werk en in zijn nadagen, geplaagd door Parkinson, achtervolgd wordt door spoken uit het verleden. In de van hem bekende lange, statische shots legt de eigenzinnige regisseur Venturas ontmoetingen met vrienden en vreemden vast; ontmoetingen die soms alleen in zijn fantasie lijken te bestaan. Cavalo Dinheiro, bekroond op de filmfestivals van o.a. Locarno, New York, BFI London, Hong Kong en München, valt op door het beeldschone camerawerk en de schitterende tableaus, waar Ventura in ronddoolt als een schim van zijn vroegere, sterke zelf.

Met een inleiding van Jan Masschelein.

PEDRO COSTA °1959, Portugal

Pedro Costa is een Portugese filmregisseur. Hij werkte na zijn studie geschiedenis aan de universiteit van Lissabon als regieassistent voor Jorge Silva Melo, Vítor Gonçalves en João Botelho. Costa debuteerde op 30-jarige leeftijd met O sangue/Bloed, de aftrap van een veelgeprezen oeuvre over mensen in de marge van de maatschappij. Pedro Costa woont en werkt in Lissabon.

Cavalo Dinheiro van Pedro Costa is de eerste film die STUK, samen met het Lieven Gevaert Centre en het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (KU Leuven) aanbiedt onder de noemer MOVING IMAGE - FOCUS. In deze nieuwe reeks zetten we het werk van één cineast centraal en omkaderen met in- of uitleidingen, analyses, Q&A met de cineast of een workshop, op maat van het gepresenteerde werk.

Courtisane is een platform voor audiovisuele kunsten. Vertrekkende vanuit een hedendaagse vraagstelling over het potentieel van “cinema” – als een landschap van mogelijke manieren van ervaren, maken, zien en kijken – wil Courtisane via tal van publieke manifestaties ingaan op de relaties tussen beeld en wereld, esthetiek en politiek, experiment en engagement.

Deze vertoning is - als eerste in de reeks MOVING IMAGE - FOCUS - gratis. Je kan je ticket vanaf 1 uur voor de start van de vertoning komen ophalen aan het STUK Onthaal. Je kan dus op voorhand geen tickets reserveren of kopen voor deze vertoningen.

Credits

fictiefilm | 2014 | 1:43 | regie pedro costa | cast tito furtado, antonio santos, vitalina varela | portugal | gesproken taal creools, portugees | ondertiteling engels
wo 28 okt 2015 19:30

Locatie

Cinema ZED STUK

Prijs

Gratis zonder reservatie
Tickets kunnen worden opgehaald aan STUK onthaal vanaf 1 uur voor de voorstelling.

Bijkomende info

Film in het Portugees met Engelse ondertitels

CINEMA ZED