Geluid   /   Concert   /   Film

Filmconcert: Ghost Tropic [GEANNULEERD]

STUK sluit de deuren en annuleert alle publieke activiteiten tot 13 december, na de beslissing van Federale Overheid op 30 oktober en uit solidariteit met iedereen die tegen COVID-19 vecht. Alle ticketkopers worden rechtstreeks gecontacteerd.

Zorg voor elkaar, en hou het veilig.

Magisch portret van Brussel by night, gekleurd door breekbare gitaarcomposities van Brecht Ameel.

De 59-jarige Khadija keert na een lange werkdag als poetsvrouw terug naar huis met de laatste metro. De vermoeidheid eist haar tol en Khadija valt in slaap waardoor ze haar gewoonlijke afstaphalte mist. Nu moet ze vanaf de eindhalte op eigen houtje thuis geraken. Een nachtelijke tocht die haar geleidelijk aan een andere kant van Brussel toont.

Ghost Tropic is de derde speelfilm van Bas Devos. De film volgde amper een jaar na het benauwende stadsportret Hellhole, waarin Devos de nasleep van de traumatische aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel in beeld bracht. Waarom kwam Ghost Tropic er zo snel? "Sommigen hadden na het bekijken van Hellhole een verkeerd en negatief beeld van Brussel. Ik besefte dat ik de vragen die ik opwierp, niet had beantwoord”, bekende hij tijdens Cannes 2019. "Ik had drie maanden vakantie kunnen nemen, maar ik koos ervoor deze film te maken", aldus Devos.

In Ghost Tropic wordt het nachtelijke, magisch belichte Brussel een intimistisch dromenland, met schoonheid op zelfs de meest donkere plekjes. Een warme stadssymfonie die de menselijke kant van onze grootstad toont en hiermee niet alleen Brussel, maar ook de kijker een warm hart onder de riem steekt.

De soundtrack van gitarist en componist Brecht Ameel is minstens zo mooi als de film zelf. Zijn breekbare en verstilde composities voor resonator guitar resoneren prachtig met het magische nachtportret dat Ghost Tropic is. Het album Ghost Tropic verscheen begin 2020 bij het label Hands in the Dark.


Fictiefilm / 2019 / duur: 1:25 / België / regie: Bas Devos / Cast: Saadia Bentaïeb, Nora Dari, Maaike Neuville, e.a. / Dialogen: Frans, Nederlands / Ondertiteling: Nederlands

In samenwerking met Fonk vzw

"Het verhaal is krachtig in zijn eenvoud. De film is een groots artistiek gebaar dat ontroert in al zijn kwetsbaarheid."

★★★★ - De Standaard

“Ghost Tropic is een nocturne die dienst kan doen als een warme soeplepel op koude winterdagen.”

★★★★ - Focus Knack
vr 13 nov 2020 20:30

Locatie

Cinema ZED STUK

Bijkomende info

Zittend concert met gesloten deuren.
Kom op tijd, laatkomers worden niet binnengelaten.