Dans

Generation XIII

Een documentaire podcast die je meeneemt op een drie jaar durende trip door het leven van vijf studenten aan dansschool PARTS in Brussel.

Elke drie jaar doen 1000 jonge dansers uit de hele wereld auditie voor PARTS, de school voor hedendaagse dans in Brussel, onder leiding van Anne Teresa De Keersmaeker. Elke drie jaar kunnen maar 40 onder hen starten in de Training Cycle. De documentaire podcast Generation XIII schetst een portret van de generatie die sinds september 2019 aan PARTS studeert, aan de hand van de ervaringen en stemmen van vijf studenten. Via interviews, captaties in de dansstudio’s en dagboekfragmenten, ingesproken in hun mobiele telefoons, volgen we Kia uit Nieuw-Zeeland, Eleni uit Griekenland, Marllon uit Brazilië, Zoé uit Frankrijk en Renátó uit Hongarije voor drie jaar, gedurende hun hele opleiding.

Elke episode van de serie vat een semester aan PARTS in ongeveer 45 minuten; zes in totaal. De proloog bestaat uit vijf korte portretten (15 minuten) met de achtergrondverhalen van de hoofdrolspelers. De podcast wordt volledig gedragen door de stemmen van de studenten, doorweven met de typische geluiden en overvloedige muziek die weerklinken in de studio's en gangen van een dansschool.

Luisteren kan via de players hieronder, of via je favoriete podcast-app.

PARTS is een kleine, maar gerenommeerde school voor hedendaagse dans, met erg getalenteerde studenten die wereldwijd gerekruteerd worden. De podcast belooft een inkijk binnen de muren van deze uitzonderlijke plek. Maar bovenal opent Generation XIII de deuren naar het verhaal van een erg diverse groep jonge mensen die van de andere kant van de wereld naar Brussel verhuizen, om er samen de meest intense en vormende jaren van hun leven door te brengen. De vijf protagonisten zijn divers wat betreft hun socio-economische en culturele achtergrond, de landen waar ze vandaan komen, hun eerdere danservaring (van tap over ballroom dancing, twerken tot ballet), persoonlijkheden en ambities. Soms in harmonie, soms in contrast, schetsen hun stemmen een beeld over wat het betekent om te leren, te dansen en te creëren en over wat er gebeurt als een diverse groep jonge mensen van over de hele wereld een gemeenschap vormen in een stad als Brussel. Generation XIII is dus een verhaal over dans, maar vooral ook over jong zijn in deze tijd, over nieuwe banden smeden ver weg van huis, worstelen met culturele en sociale verschillen, over keihard werken, heimwee, groeien en plezier maken.

Sinds maart 2020 is de huidige studentengroep helaas ook de Corona-generatie. Meer dan ooit voorzien, functioneert Generation XIII zo ook als een tijdscapsule die deze buitengewone jaren chroniqueert.

Credits

Concept en realisatie Delphine Hesters | Eindredactie en coaching Nele Eeckhout | Mixage Brecht Plasschaert | Themamuziek Carlos Garbin | Vormgeving Davy Denduyver o.b.v. tekeningen van Jeanne Colin & Killian Madeleine | Coproductie PARTS, Concertgebouw Brugge, Kaaitheater, PACT Zollverein, STUK, Dansens Hus Oslo, De Singel, Etcetera | Met de steun van Vlaamse Gemeenschap, Vlaamse Gemeenschapscommissie Brussel, Brussels Hoofdstedelijk Gewest | Met dank aan het team van PARTS, de studenten en leraren van Generatie XIII, Léonie Baudry, Annelies Vanderoost, Sofie Palmers, Theo Van Rompay, AudioCollectief SCHIK, Randy Vermeulen, Wederik De Backer, Marllon, Kia, Eleni, Renátó en Zoé
zo 1 aug 2021 0:00 - za 31 dec 2022

Locatie

Online