© Libidiunga Commons
Dans
Cecilia Lisa Eliceche & Leandro Nerefuh

Geannuleerd: Haiti o Ayiti

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, annuleert STUK alle geplande voorstellingen, concerten en evenementen tot en met 19 april 2020. STUK volgt daarmee de maatregelen van de federale overheid.

TICKETS?

Alle gekochte tickets worden terugbetaald. Alle ticketkopers waarvan we gegevens hebben worden door ons gecontacteerd.

Ayiti, eiland van bergen, waar de Tainos, Arawaks, Marien, Magua, Maguana, Xaragua en vele anderen samenleefden toen Christopher Columbus in 1492 voet aan wal zette. Zijn komst markeerde het begin van de genocide, het brutale extractivisme van vele gebieden van Abya Yala en de trans-Atlantische slavenhandel vanuit de driehoekshandel. Meer dan 500 jaar heeft dit Europees gedefinieerde “Amerika” stand gehouden. Te midden van de vele en aanhoudende opstanden werd één dansbijeenkomst berucht: een congres, voodoo-ceremonie en oorlogsraad bijeengeroepen door een Afrikaanse priesteres. Die dansbijeenkomst ontketende uiteindelijk de glorieuze en triomfantelijke Haïtiaanse Revolutie in 1791. Tot op vandaag is die Revolutie nog afwezig in de politieke verbeelding van hen die strijden voor een wereld waar vele werelden een plek hebben.

Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh willen leren van Haïti met betrekking tot de anti-koloniale weerstand in de vorm van dans en cultivering. Men is niemand zonder de anderen. Samen met vele uitstekende medewerkers maken ze een werk tere ere van Ayiti, zijn rijkdom, zijn dansen en zijn goddelijke inwoners. Een eerbetoon aan het eiland in de vorm van een dansgedicht, dat in de diepe wateren van het Caraïbisch gebied duikt. Abismus invocatia Abismus.

Credits

dans, het oproepen en choreografie Cecilia Lisa Eliceche | Milieuprogramma & secretariaat Leandro Nerefuh | Bewegingstraining en advies voor Yanvalou: Dieufel Lamisere & Estelle Foli Adjo voor Oxumare & Ewa: Dona Cici & Luciana de Ewa | Muziek Clarins da Bahia, Ton Tonceles (Irmãos no Coro) in samenwerking met Cecilia Lisa Eliceche & Leandro Nerefuh | Introductie tot de Haïtaanse drums James Savoy | Tekstcorrectie & advies Jean-Daniel Lafontant en Dona Cici | Kostuums & attributen Leandro Nerefuh, Dubréus Lhérisson & Camila Rossi Kennerley | Productie wpZimmer met Cecilia Lisa Eliceche, Leandro Nerefuh en Abentumba | Coproductie C-TAKT (Neerpelt), Kc Vooruit (Gent), STUK (Leuven), De Brakke Grond (Amsterdam), Kunstenwerkplaats Pianofabriek (Brussel) & Workspacebrussels (Brussel) | Artist in residence in Haiti Dansco, Cap-Haitien; Teatro Castro Alves en Teatro Vila Velha, Salvador | Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap | Dank aan de vrienden van de slangen - Tumba Junsara, Paulo França, Moises Lino e Silva, Arthur Seabra (fotografia), Doutor Fantasma, Thales de Azevedo, Som Peba, Camila Rossi Kennerley, Centro Técnico do TCA, Yan Britto, Junior Oliveira (Funceb), Helga Baert en Carine Meulders. | Alle beelden zijn onder de licentie van Libidiunga Commons
do 2 apr 2020 20:30

Locatie

STUK Labozaal