Civic Centre Lleialtat Santsenca 1214
Lezing

HARQUITECTES

Is de lezing uitverkocht? Waag dan je kans op de wachtlijst ter plaatse op de avond zelf.

The Nature of Building

– reflectie door Laura Muyldermans

HARQUITECTES is een Catalaanse architectuurstudio opgericht in 2000 door architecten David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó en Roger Tudó Galí. Hun projecten vertrekken vaak van een bestaande situatie en reduceren de vraag en het architectuurontwerp tot de essentie. Met een beperkt materialenpalet en zo weinig mogelijk bouwmaterialen, creëren ze poëtische en pragmatische architectuur.

Vanuit het gegeven dat het gebouw meestal zijn eigenaar overleeft, ontwerpt HARQUITECTES architectuur zonder status, waar iedereen zich comfortabel voelt onafhankelijk van culturele achtergrond. De focus ligt op de ervaring en het essentiële, elk element dat ze ontwerpen is precies en onmisbaar: niets kan verwijderd worden en alles wat nodig is, is aanwezig. Basiselementen zoals de structuur en de schil worden in hun architectuur substantieel ingezet en dragen bij tot de totaalervaring. Oplossingen voor uitdagingen zoals klimatisatie vinden ze in architectuur in plaats van in technische installaties.

Het werk van HARQUITECTES getuigt van een grote interesse in het vernaculaire. Aspecten als eerlijkheid en no-nonsens architectuur, de aantrekking van het anonieme en het creëren van een intuïtieve en emotionele ervaring kenmerken hun werk. Met een minimum aan bouwmaterialen creëren de architecten ruimtelijke heterogeniteit. Hun woonprojecten zijn gestript van alles wat overbodig is, en tonen een eerder archaïsche compositie van ruimtes. Met kleine gebaren, een specifieke schakeling van ruimtes, aandacht voor overgangen en drempels, creëren ze een rijke architecturale ervaring.

Hun werk is gepubliceerd in zowel nationale als internationale media, zoals de El Croquis no 203 over hun werk tussen 2010-2020, en ontving verscheidene erkenningen en awards.

Reflectie door Laura Muyldermans | Laura Muyldermans studeerde architectuur aan de KU Leuven, Istanbul Technical University en Tokyo University, waarna ze zeven jaar bij DVVT werkte. In 2018 werd ze aangesteld als praktijkassistente aan de architectuurfaculteit van de KU Leuven en de ULB La Cambre Horta. In haar praktijk werkt Muyldermans hoofdzakelijk vanuit conversaties en uitwisselingen met diverse gespreksgenoten. Dit vertaalt zich in uiteenlopende interventies of gebouwen die de gebruikelijke ervaring van wat voor handen is op een eenvoudige wijze aanscherpen of bevragen. Met haar bijdragen aan tentoonstellingen, lezingen, workshops en debatten neemt ze actief deel aan de architectuurcultuur in Brussel en daarbuiten.

Civic Centre Lleialtat Santsenca 1214

AUDITORIUM 22/23 – RESIDU/RESIDUEREN
Lezingenreeks architectuur, stedenbouw en design
Curator: RE-ST architecten

Kunnen we ontwerpen met datgene dat reeds gebruikt werd? Kunnen we vermijden dingen weg te gooien die nog waardevol zijn? Kunnen we herdenken wat we waarde geven?
Kunnen we herstellen wat fysiek en/of mentaal vervallen is? Kunnen we bepalen wat het tegenovergestelde van afval is? Kunnen we tevreden zijn met het genoeg? Kunnen we ervan uitgaan dat alles eindig is? Kunnen we door langer terug te kijken, verder vooruit zien?

WAAR
26.10 @ Hal 5 Locomotievenpad Leuven / 16.11 @ College De Valk Aula Zeger Van Hee Tiensestraat 41 Leuven / andere lezingen @ STUK Naamsestraat 96 Leuven

TICKETS
ticket@stuk.be
| 016 320 320

TARIEVEN
€ 9 | STUK lidmaatschapskaart € 7 | student € 5 | S&A leden gratis > leden kunnen hun ticket aanvragen per mail via ticket@stuk.be

PARTNERS
STUK, KU Leuven dep. architectuur, Existenz |STEUN VAN Stad Leuven, Vlaamse Overheid | SPONSORING FEBELCEM, Vandersanden Group, Media A+ Architecture in Belgium | GRAFISCH ONTWERP Buro Bertus

wo 16 nov 2022 20:00

Locatie

College De Valk Aula Zeger Van Hee
  • Tiensestraat 41
  • 3000 Leuven

Prijs

€ 9 basis
€ 7 STUKkaart
€ 5 student
gratis S&A leden

Taal

Engels