Performance
Anthony van Gog

Heartscore

We vragen veel van ons lichaam, maar wat wil het lichaam óns eigenlijk vertellen?

In deze muzikale en fysieke compositie leggen twee performers de meest eerlijke graadmeter van onze ‘staat-van-zijn’ bloot: het hart. Gedirigeerd door het ritme van elkaars hartslag, raken hun lichamen steeds meer met elkaar verweven. Lukt het ze om een stem te geven aan het lichaam zonder een beat te missen? Heartscore is een visuele luisterervaring waarin de dialoog tussen hoofd en lichaam op een intrigerende wijze wordt verklankt.

Anthony van Gog & Maarten Heijnens studeerden in 2019 samen af aan de Performance Opleiding van de Toneelacademie in Maastricht. Ze delen een fascinatie voor het zichtbaar en voelbaar maken van wat zich in het lichaam verbergt of schuilhoudt en hoe de huidige tijd een weerslag heeft op hoe we ons lichaam ervaren. Vanuit deze grote (gedeelde) fascinatie voor het lichaam, haar processen en haar zeggingskracht vormen ze dan ook sinds hun afstuderen een makers-duo. Samen houden ze zich bezig met het creëren van wat ze ‘fysieke partituren’ noemen. In een fysieke partituur staat niet het muziekinstrument, maar het lichaam-als-instrument’ centraal. Op deze manier willen ze het lichaam de kans geven te spreken, zodat we de kans krijgen naar haar te luisteren om haar te (kunnen) blijven verstaan.

In hun fysieke partituren zoeken ze naar het spanningsveld tussen het organische kader van het lichaam en de het rigide kader van een compositie. Zelfregulerende, lichamelijke processen gaan een dialoog aan met de ritmische en durationele beperkingen van de partituur. Daarbij zoeken ze naar de frictie tussen de wil van het lichaam en de wil van de geest, tussen intuïtie en ratio, tussen lijfelijk verlangen en cerebrale tegenwerping. Precies daar zien zij een ‘poëtische ruimte’ openen: daar waar het lichaam tot een spreken komt.

Samen maakten ze al eerder hun eerste fysieke partituur Breathing Piece: Een half-uur durende compositie voor de ademhaling, gebaseerd op het verloop van een hyperventilatie. Breathing Piece werd uitgevoerd door twee performers en één dirigent. Inmiddels is dit werk 23 keer - zowel nationaal als internationaal - getoond in verschillende contexten.

Credits

Concept Anthony van Gog & Maarten Heijnens | Spel Anthony van Gog & Erik van de Wijdeven | Techniek & Geluid Joel Thurman | Coaching Arno Schuitemaker | Kostuum Carlijn Vleurink | Grafisch Ontwerp Irie Wata | Registratie Anastasija Pirozenko | Coproductie Makershuis Tilburg, Veem House for Performance, Playground (STUK & M), Technology Driven Art (Lectoraat) en Via Zuid | Mede mogelijk gemaakt door Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), deBuren (Grensverleggers), Janivo Stichting, Stichting Melanie en Podium Bloos | Met dank aan Mark IJzerman, Instrument Inventors Initiative (iii), Marcelle Kuiper, Peter Missotten, Lisa Reinheimer (DansBrabant), Martin Verheesen, Heleen Volman en Joanneke van de Woestijne
do 11 nov 2021 22:00 - za 11 sep 2021 23:00
vr 12 nov 2021 19:00 - 20:00

Locatie

STUK Studio

Prijs

€ 10 (basis)
€ 6 (reductie)

Duur

55'

Bijkomende info

No language