Herbestemming Zaal Harmonie tot Districtshuis in Antwerpen (ism AKT)
Lezing

RE-ST (BE) i.p.v. Baubüro in situ / Zirkular

Programmawijziging Auditorium 22/23

Om medische redenen kan spreker Christoph Müller van Baubüro in situ / Zirkular niet reizen en zal hij er op 26 oktober niet zijn.
Twee lezingen, Baubüro in situ / Zirkular en RE-ST, wisselen van datum.

26.10.2022: RE-ST (BE) i.p.v. Baubüro in situ / Zirkular
03.05.2023: Baubüro in situ / Zirkular (CH) i.p.v. RE-ST

Tickets van beide lezingen blijven geldig. Indien u uw ticket echter wenst te annuleren, kan u een mail sturen naar ticket@stuk.be. Indien u meer informatie wenst, kan u bellen naar 016 320 325.

Residu / Residueren

– reflectie door Chris Poulissen

RE-ST is een architectuur- en onderzoeksatelier dat in 2010 opgericht werd door Dimitri Minten en Tim Vekemans en recent uitgebreid met Bob Van Abbenyen en Evy Bouwen. Hun werkplek is gesitueerd in het centrum van Antwerpen waar ze met een team van 12 architecten en onderzoekers op zoek gaan naar antwoorden op urgente en complexe ruimtelijke vraagstukken. Via projecten en onderzoeksprocessen zoekt RE-ST naar kritische inzichten en visies op de bebouwde en open ruimte die ons rest. Hun stelling is dat niet elke ruimtelijke behoefte noodzakelijk hoeft te leiden tot een nieuw gebouw: ’Het meest duurzame gebouw is dat gebouw dat niet moet gebouwd worden.’

In 1968, stelde architectuurcriticus Geert Bekaert de vraag: ‘Waarom nog architecten?’ Hij benoemde wat RE-ST aanvoelt als dé urgentie die onze dagelijkse architectuurpraktijk vandaag domineert: het benoemen van de reële behoeften van mens en gemeenschap. Het is de prioritaire taak van de architect om de gemeenschap bewust te maken van haar behoefte aan een adequaat leefmilieu. Dit perspectief is de drijvende kracht achter het ontwerpend vermogen van RE-ST, en leidt tot het formuleren van nieuwe uitdagingen en ontwerpopdrachten.

RE-ST is actief in het bouwen en niet-bouwen, gaande van het ontwerpen, herbestemmen en restaureren van gebouwen, studie en masterplanning, optimalisatie van het bouwprogramma, meervoudige programmering, tot het ontwerpen van publieke ruimtes. Het onderzoek naar de winst van het niet-bouwen in 2014 was een eerste zoektocht naar een bewuste weerstand tegen het bouwen, en tevens inspiratie voor meerdere ontwerpprocessen van lopende architectuurprojecten. In 2020 verscheen Wanderspace / Zwerfruimte (©2020, NAi publisher) waarin de methodiek voor het detecteren en omgaan met onderbenutting van ruimte uitvoerig werd beschreven.

Reflectie door Chris Poulissen | Chris Poulissen is architect en zaakvoerder bij NP-Bridging (Ney Poulissen). NP Bridging gelooft in een integrale aanpak van de maatschappelijke vraagstukken die zich voordoen binnen complexe infrastructurele projecten in combinatie met grootschalige architectuur– en bouwopdrachten. Deze benadering is gebaseerd op de overtuiging dat infrastructuur, landschappen en stedenbouw, maar ook de ruimtelijke context en directe omgeving van een bouwplaats, als één samenhangend geheel moet worden ontworpen, gebouwd en ervaren. Poulissen is ook oprichter van Citibee dat bouwt aan een geconnecteerd netwerk van duurzame stadsmobiliteitshubs.

Herbestemming Zaal Harmonie tot Districtshuis in Antwerpen (ism AKT)

AUDITORIUM 22/23 – RESIDU/RESIDUEREN
Lezingenreeks architectuur, stedenbouw en design
Curator: RE-ST architecten

Kunnen we ontwerpen met datgene dat reeds gebruikt werd? Kunnen we vermijden dingen weg te gooien die nog waardevol zijn? Kunnen we herdenken wat we waarde geven?
Kunnen we herstellen wat fysiek en/of mentaal vervallen is? Kunnen we bepalen wat het tegenovergestelde van afval is? Kunnen we tevreden zijn met het genoeg? Kunnen we ervan uitgaan dat alles eindig is? Kunnen we door langer terug te kijken, verder vooruit zien?

WAAR
26.10 @ Hal 5 Locomotievenpad Leuven / 16.11 @ College De Valk Aula Zeger Van Hee Tiensestraat 41 Leuven / andere lezingen @ STUK Naamsestraat 96 Leuven

TICKETS
ticket@stuk.be
| 016 320 320

TARIEVEN
€ 9 | STUK lidmaatschapskaart € 7 | student € 5 | S&A leden gratis > leden kunnen hun ticket aanvragen per mail via ticket@stuk.be

PARTNERS
STUK, KU Leuven dep. architectuur, Existenz |STEUN VAN Stad Leuven, Vlaamse Overheid | SPONSORING FEBELCEM, Vandersanden Group, Media A+ Architecture in Belgium | GRAFISCH ONTWERP Buro Bertus

wo 26 okt 2022 20:00

Locatie

Hal 5

Prijs

€ 9 basis
€ 7 STUKkaart
€ 5 student
gratis S&A leden

Abonnementen : klik hier

Taal

Nederlands