Lezing

Samantha Hardingham

Sufficiently Incomplete - observations on the work of Cedric Price

– reflectie door Saskia van Stein

Samantha Hardingham is een onafhankelijke ontwerper, schrijver en denker met een brede ervaring in architectuur en design, waaronder management-, onderwijs- en ondernemersprojecten. Ze studeerde van 1987-93 aan de Architectural Association en leidde tien jaar een ontwerpafdeling met Archigram-lid David Greene en kunstenaar John Walter.

In het begin van haar carrière was Samantha Hardingham mede-oprichter van Crowbar Coffee, een reeks baanbrekende koffiebars in Clerkenwell, Oost-Londen, die aanleiding gaven tot een aantal belangrijke regeneratieprojecten in dat gebied, waarvan de effecten vandaag de dag in de stad kunnen worden ervaren.

In 2016 schreef Hardingham het tweedelige werk Cedric Price Works 1952 – 2003: a forward-minded retrospective (AA/CCA, 2016). Het boek vormt het hoogtepunt van een tienjarig onderzoeksproject waarin ze functies bekleedde als senior research fellow aan de University of Westminster en gastwetenschapper aan het Canadian Centre for Architecture, Montreal. Deze boeken hebben tot doel het belang van de ideeën van Cedric Price (1934-2003) in de context van het twintigste-eeuwse architectuurklimaat aan te geven. Price is wellicht het meest bekend om zijn niet-gerealiseerde werken: Fun Palace (1960), Potteries Thinkbelt (1964), en Generator (1974) - allemaal baanbrekend in hun denken over de sociale, politieke en culturele preoccupaties van de naoorlogse jaren.

Verder schreef Hardingham nog twee boeken over het werk van de Britse architect: Cedric Price Opera (Academy Wiley, 2003) en Cedric Price Retriever (InIVa, 2007). Haar eerste boek 'London: a guide to recent architecture' lanceerde in 1993 de veelgeprezen serie ‘Ellipsis pocket guide books’.

In deze lezing geeft ze haar inzichten mee over de ideeën van Cedric Price over vergankelijke architectuur: een gebouw is niet gemaakt om lang mee te gaan, maar juist om te evolueren, of misschien wel te residueren.

Reflectie door Saskia van Stein | Saskia van Stein is algemeen en artistiek directeur van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR). Ze is ook een onafhankelijke curator, moderator en onderwijzer met een focus op design en architectuur. Sinds september 2019 is ze rector van de MA ‘The Critical Inquiry Lab’, een afdeling waar artistiek ontwerpend onderzoek centraal staat.

AUDITORIUM 22/23 – RESIDU/RESIDUEREN
Lezingenreeks architectuur, stedenbouw en design
Curator: RE-ST architecten

Kunnen we ontwerpen met datgene dat reeds gebruikt werd? Kunnen we vermijden dingen weg te gooien die nog waardevol zijn? Kunnen we herdenken wat we waarde geven?
Kunnen we herstellen wat fysiek en/of mentaal vervallen is? Kunnen we bepalen wat het tegenovergestelde van afval is? Kunnen we tevreden zijn met het genoeg? Kunnen we ervan uitgaan dat alles eindig is? Kunnen we door langer terug te kijken, verder vooruit zien?

WAAR
26.10 @ Hal 5 Locomotievenpad Leuven / 16.11 @ College De Valk Aula Zeger Van Hee Tiensestraat 41 Leuven / andere lezingen @ STUK Naamsestraat 96 Leuven

TICKETS
ticket@stuk.be
| 016 320 320

TARIEVEN
€ 9 | STUK lidmaatschapskaart € 7 | student € 5 | S&A leden gratis > leden kunnen hun ticket aanvragen per mail via ticket@stuk.be

PARTNERS
STUK, KU Leuven dep. architectuur, Existenz |STEUN VAN Stad Leuven, Vlaamse Overheid | SPONSORING FEBELCEM, Vandersanden Group, Media A+ Architecture in Belgium | GRAFISCH ONTWERP Buro Bertus

wo 8 mrt 2023 20:00

Locatie

College De Valk Aula Zeger Van Hee
  • Tiensestraat 41
  • 3000 Leuven

Prijs

€ 9 basis
€ 7 STUKkaart
€ 5 student
gratis S&A leden

Taal

Engels